Aile fotoğrafında bile bir araya gelmediler

Aile fotoğrafında bile bir araya gelmediler
Rusya liderinin, Paris’teki zirvede çekilen aile fotoğrafına “geç kaldığı” için dahil olmadığı ortaya çıktı. Rus medyası “isteseydi gelebilirdi” yorumu yaptı

Aile fotoğrafında bile bir araya gelmediler

Rusya Devlet Başkanı Putin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi nedeniyle çektirilen fotoğrafta “geç kaldığı” gerekçesiyle yer almadı.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’ne  Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılması kulisleri hareketlendirdi. Sınır ihlali yaptığı için düşürülen uçak nedeniyle gerilimin yaşandığı Türkiye-Rusya ilişkileri için Putin ve Erdoğan’ın “ilk teması” sağlayabileceği konuşuluyordu. Ancak Moskova’dan bu ihtimalin olmayacağı yönünde bir açıklama geldi.  Reuters’ın haberine göre; Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin’in Erdoğan ile görüşmeyi planlamadığını söyledi. Kremlin’den gelen haberin üzerinden yaklaşık bir saat sonra bir açıklama da Ankara’dan geldi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Paris’te Putin’le görüşme yok” denildi. Paris’teki zirvede ülke pavyonlarının bulunduğu alanda Türk gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Recep Tayyip Erdoğan ise “Türkiye olarak biz ilk gün talebimizi yaptık, şu anda cevap bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Ayrı salonlar

Bu gelişmeler yaşanırken Vladimir Putin’in zirvede çekilen aile fotoğrafına geç kaldığı için dahil olmadığı bildirildi. Ancak Rus medyasında, “Putin isteseydi zirveye zamanında gelebilirdi. Anlaşılan  Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek bir yana, ortak fotoğrafta bile yer almak istemiyor” yorumları yapıldı.  Rusya merkezli Lifenews sitesi ise, Paris’teki zirvede aile fotoğrafı çekildiği dakikalarda Putin’in uçağının Paris havalimanına henüz indiğini duyurdu. Daha önce yapılan ‘özel ayarlamaya’ göre; Erdoğan ve Putin, ayrı yerlerde duracak ve ayrı salonlarda bulunacaktı. Putin’in ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı salonda olması planlanmıştı. Bu arada, Putin ve Obama ile bir araya geldi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Obama, Rus savaş uçağının düşürülmesinden dolayı üzüntülerini dile getirdi.