Tarihin en gizemli uygarlığı Mayaları yok eden gerçek ortaya çıktı

Tarihin en gizemli uygarlığı Mayaları yok eden gerçek ortaya çıktı
Dünyanın en gizemli uygarlıklarından Mayaların dünya sahnesinden silinmesine ilişkin araştırma yapan Oxford Üniversitesi araştırmacıları

NTV’nin haberine göre, Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar,  tarihin en gizemli uygarlığı Mayaların büyük bir hasar almasına neden olan yanardağ patlamasının tarihini ilk kez tespit etti.

Arkeologlar, El Salvador'da bulunan Ilopango yanardağının yanardağın etrafında bulunan kül birikintilerinde bulunan kömürleşmiş maun ağacı kalıntılarının radyokarbon analizini yaparak, büyük patlamanın M. S. 431 yılı dolaylarında gerçekleştiğini açıkladı.

Bulgularını doğrulamak için araştırmacılar, 3 boyutlu modelleme kullanarak patlamayla ortaya çıkan toz bulutunun üst atmosfere 28 kilometre boyunca yükseldiğini hesapladı. Ardından hava akımları ile küllerin yaklaşık 7 bin kilometre uzaklıktaki Arktik'e’ taşındığı ortaya çıkarıldı.  

ST. HELENS PATLAMASINDAN 50 KAT DAHA BÜYÜK

Oxford Üniversitesi'nden baş yazar Victoria Smith, "Bu bölgede, o dönem en az bir hafta boyunca Güneş yüzünü göstermemiş olmalı. Tierra Blanca Joven, 1980'de meydana gelen ve 57 kişinin öldüğü ABD'deki Saint Helens Dağı’ndaki patlamadan 50 kat daha büyüktü. Piroklastik akışlarının hacmi, volkanik kül ve süngertaşı akımları Saints Helen’sin 10 katı yüksekti. 40 kilometre içindeki her canlıyı öldürdü iki katı büyüklükteki bir alanı bir buçuk yüzyıl boyunca yaşanmaz hale getirdi” ifadelerini kullandı.


Öte yandan, araştırmacılar söz konusu patlamanın o zamana kadar Orta Amerika'ya yayılmış olan Maya uygarlığının geri kalanı üzerinde ciddi bir etkisi olmadığı bildirdi.  2019'da yayınlanan bir araştırmada, Tierra Blanca Joven'ın, bulutlu gökyüzü ve Çin’e kadar uzağa giden kıtlıkların hüküm sürdüğü işaretlenen M.S. 536 yılında gerçekleşen 18 aylık bir küresel soğuma döneminden sorumlu tuttu. Ancak Oxford’un araştırması, patlamanın söz konusu tarihten bir asır önce meydana geldiğini gösteriyor.

GRÖNLAND'DE BULUNAN BUZ ÇEKİRDEĞİ HİPOTEZİ DOĞRULADI

Grönland'da bulunan bir buz çekirdeğinin analizi de aynı kimyasal yapıyı ortaya çıkardı ve araştırmacıların hipotezlerinin doğruluğunu kanıtladı. Buna göre Maya uygarlığının parçalanmasına neden olan şiddetli patlama 1,590 yıl önce meydana geldi.

Bugün, Ilopango Caldera, modern San Salvador'a 10 kilometreden daha kısa bir mesafede bir krater gölüne dönüştü ve Orta Amerika'daki sismik olarak en aktif bölgelerden biri olan 20 aktif yanardağ zincirinin bir parçasını oluşturuyor.

Yaklaşık, bin 600 yıl önce meydana gelen bir milyon 300 bin kilometre kareden fazla bir alanı kaplayan Orta Amerika'yı beyaz külle kapladı ve ona "Tierra Blanca Joven" (İspanyolca: Genç Beyaz Toprak) adını kazandırdı.