Tarihte bugün 8 Ocak

Tarihte bugün 8 Ocak
Tarihte bugün 8 Ocak. Geçmişte bugünde neler olduğunu sizler için derledik. Keyifli okumalar…

1329- İtalyan seyyah Marco Polo Venedik''te öldü.

1642- Astronomi bilgini Galileo hayatını kaybetti.

1916- Müttefik kuvvetleri, Osmanlı ordusunun Çanakkale direnişini kıramadı. İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Winston Churchill görevinden istifa etti.

1918- ABD Başkanı Woodrow Wilson, Avrupa''da kalıcı barışın sağlanması için kendi adıyla anılacak 14 prensibi açıkladı.

1933- I. Beş Yıllık Kalkınma Planı kabul edildi.

1986- Sekiz sanatçıya Yükseköğrenim Kurulunca "profesörlük" unvanı verildi. Bu sanatçılar arasında Yıldız Kenter, Hikmet Şimşek ve Nevit Kodallı da yer aldı.

1997- Vehbi Koç''un çalınan naaşı, Zincirlikuyu Mezarlığı''nda boş bir mezarda bulundu ve çalanlar yakalandı. Koç''un naaşı, 10 Ocak''ta ikinci kez toprağa verildi.

1998- Karşıyaka Müftüsü Nadir Kuru''nun, İzmir''de Dr. Tibet Kızılcan''ın cenaze namazını kıldırırken "İsteyen hanımlar namaza gelebilir" sözleri üzerine kadınlar ilk kez erkeklerle saf tutarak cenaze namazı kıldı.

2004- MGK Genel Sekreterliği Yönetmeliği''nin gizliliğini kaldıran yasanın ardından hazırlanan yeni yönetmelik, yürürlüğe girdi. MGK Genel Sekreterliği, yönetmelikte başbakana bağlı bir kuruluş olarak tanımlandı.

2010- Halep ile Gaziantep arasına konulan yolcu treni ilk seferini yaptı.

2013- "Ağır Roman" adlı kitabıyla tanınan edebiyatçı Metin Kaçan, Boğaziçi Köprüsü''nden atlayarak hayatına son verdi.

2014- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın katılımıyla TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının yapıldığı Tokyo''daki Mitsubishi Electric firmasının uydu üretim merkezinde düzenlenen törenle, Türk ve Japon mühendislerin ortak ürettiği TÜRKSAT 4A uydusu teslim edildi.

2016- Başbakanlık tarafından, cuma günleri ile öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde kullanılabilmesine olanak sağlayan genelge, Resmi Gazetede yayımlandı.

2020- İran''ın başkenti Tahran''da Ukrayna Hava Yolları''na ait "Boeing 737" tipi yolcu uçağı, Kiev''e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı''ndan havalandıktan kısa süre sonra düştü. Yolcu ve mürettebatın oluşturduğu 176 kişiden kurtulan olmadı.

2020- İngiltere''de, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle''ın, Kraliyet ailesinin "üst düzey" üyeliğini bırakacakları bildirildi.

2021- Türksat 5A uydusu, ABD''nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü''nden uzaya fırlatıldı.