Tarım Bakanlığı Resmi Gazete'yi yalanladı. İşte NBŞ kotasının yüzde 5’e çıkarıldığının belgesi

Tarım Bakanlığı Resmi Gazete'yi yalanladı. İşte NBŞ kotasının yüzde 5’e çıkarıldığının belgesi
Tarım ve Orman Bakanlığı nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Ancak 5 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte “NBŞ için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının % 5’ini geçemez.” ifadeleri yer alıyor...

Erman Çimen – Fatih Ergin / Yeniçağ Özel Haber

Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına ilişkin yönetmelik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''ın imzasıyla 5 Haziran''da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikte birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldığı görülüyor. Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018 yılında önce yüzde 10’dan yüzde 5’e bir yıl sonra da yüzde 2,5’a düşürülmüştü.

TARIM BAKANLIĞI’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu yaptığı açıklamada nişasta bazlı şeker kotasının artırıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5''e çıkarılması söz konusu değildir, yüzde 2,5''lik kota uygulaması devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

İŞTE BELGESİ

Tarım Bakanlığı’nın açıklamasına rağmen 5 Haziran 2021 tarihli söz konusu Resmi Gazete sayısında; NBŞ için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının % 5’ini geçemez. Cumhurbaşkanı, bu oranı % 50’sine kadar artırmaya, % 50’sine kadar eksiltmeye yetkilidir. ifadeleri yer alıyor.

EN FAZLA KOTA CARGİLL''E

Türkiye şeker sektöründe 2019-2020 pazarlama yılı için ülke toplam A kotası 2 milyon 700 bin ton olarak belirlenmiş, Nişasta bazlı şeker kotası, ülke toplam A kotasının yüzde 2,5''i oranında 67 bin 500 ton olarak tespit edilmişti.

NBŞ A kotaları da Cargill Tarım''a 29 bin 589 ton, Amylum Nişasta''ya 21 bin 11 ton, PNS Pendik Nişasta''ya 9 bin 583 ton, Tat Nişasta''ya 4 bin 346 ton, Sunar Mısır''a 2 bin 971 ton olarak belirlenmişti.

 

İlgili Haberler