Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV indirimi

Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV indirimi
Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladığı kararla yüzde 18’den 8’e düşürüldü. Kararla birlikte çiftçinin üretimdeki maliyeti düşecek.

Çiftçinin sulamada üretim maliyeti düşecek

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV''yi yüzde 18''den yüzde 8''e düşüren karara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Suyun tarımsal üretimin vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade eden Ünal, Türkiye''nin su zengini bir ülke olmadığını ve tüketilen suyun büyük bölümünün tarımsal üretim amacıyla kullanıldığını söyledi.

Ünal, tarımsal sulamanın farklı yöntemlerle yapıldığına dikkati çekerek, "Devlet Su İşleri verilerine göre işletmeye açılan yerlerde yüzde 22-23''ü yağmurlama, yüzde 18-20''si damla olmak üzere, basınçlı sistemlerle sulanan alan yüzde 40-45''ler seviyesindedir. Cazibeli sulama alanı yüzde 55-60 civarındadır." diye konuştu.

Basınçlı sulama sistemlerinin işlevsel olabilmesinin elektriğe bağlı olduğunu vurgulayan Ünal, suyun etkin bir şekilde kullanılabilmesinin de elektrik aboneliğiyle doğrudan alakalı olduğunu bildirdi.

Ünal, son dönemde enerji maliyetlerinin artmasının her sektörü etkilediği gibi tarımı da etkilediğine işaret ederek şu değerlendirmede bulundu: