Yarım porsiyon yetiyor. Genç kalmanın sırrı o besindeymiş

Yarım porsiyon yetiyor. Genç kalmanın sırrı o besindeymiş
Doğal bir güneş kremi görevi görerek cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olarak genç kalmanın sırrı olan tatlı patatesin faydaları saymakla bitmiyor…

Tatlı patates, doğal bir güneş kremi görevi görerek cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmasıyla birlikte genç kalmanızı sağlamasıyla dikkat çekti.

Günlük A vitamininin altı katından fazla beta karoten içeren tatlı patatesle ilgili bilgileri sizler için derledik.

 

 

 

TATLI PATATES NEDİR?

Tatlı patates, son derece besleyici, yararlı ve lezzetli bir kök sebzedir. Turuncu, mor ya da beyaz, çok çeşitli tatlı patates türleri tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilmektedir. Lif, C vitamini ve A vitamini açısından zengindir ve beta-karoten, klorojenik asit ve antosiyaninler dahil olmak üzere birçok antioksidan için iyi bir kaynaktır. Kan şekeri kontrolünü sağlayabilir, zengin A vitamini içeriği ile göz sağlığını korur ve kabızlığı önler. Tatlı patates fırında pişirilebilir, haşlanabilir, kavrulur veya garnitür olarak tüketilebilir.

TATLI PATATESİN FAYDALARI

- Kabızlığı önler ve bağırsakları korur

-Bazı kanser türlerine karşı koruyabilir

-A vitamini eksikliği önler ve göz sağlığını destekler

- Beyin fonksiyonlarını geliştirebilir

-Kilo vermeye yardımcıdır.

-Tatlı patates vücutta A vitaminine dönüşür.

-Yarım porsiyon pişmiş tatlı patates, günlük A vitamininin altı katından fazlasını sağlamaya yetecek kadar beta karoten içerir. Doğal bir güneş kremi görevi görerek cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

-Tüketildiğinde, bu antioksidan cildinize dâhil olur ve cilt hücrelerinizi güneşe maruz kalmaktan korumaya yardımcı olur. Bu, güneş yanığını, hücre ölümünü ve kuru, kırışmış cildi önlemeye yardımcı olabilir.

-Yüksek miktarda beta karoten cildinize sıcak, turuncu bir renk katarak genel olarak daha sağlıklı bir görünüme katkıda bulunabilir.

-Bağırsakları çalıştırır.

-Bağışıklığı güçlendirir.

TATLI PATATES NASIL YENİR?

Tatlı patatesi çok farklı şekillerde sofranıza ekleyebilirsiniz. Haşlama, kavurma, kızartma, buharda veya tavada pişirmeye uygundur. Ancak doğal lezzetini ortaya çıkarmak için kavurun ve sossuz yiyin.

Kabuklu ya da kabuksuz pişirebilir ve yiyebilirsiniz.

Hafif tatlı olduğu için hem tatlı hem tuzlu yemeklere uygundur.

Beta-karoten yağda çözünen bir besindir. Emilimini arttırmak için tatlı patatese biraz hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ekleyin.

Satın alırken kabuğu hırpalanmamış, sert patatesleri tercih edin.

Keserken kararmamaları için paslanmaz çelik bıçak kullanın.

TATLI PATATES TARİFLERİ

-Tatlı patates kavurması

Malzemeler:

2 orta boy patates

1 çay kaşığı pul biber ya da acı sevmiyorsanız tatlı toz kırmızı biber

Zeytinyağı

½ çay kaşığı tuz

-Tatlı patates kumpiri

Malzemeler:

4 adet yıkanmış kurulanmış tatlı patates (kabuğuyla)

Tereyağı

Tuz, taze çekilmiş karabiber

Yapılışı: Fırını 200 dereceye ısıtın. Patateslerin her tarafını çatalla delin ve fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. Patatesleri 45-50 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra kumpir hazırlar gibi ortasını bıçakla açın ve üzerine bir parça tereyağı koyun. Soğumaya bırakın, ardından üstleri bir bıçakla açın ve üzerine bir parça tereyağı sürün. Servis yapmadan önce tuz ve karabiber ekleyin.

-Fırında vejetaryen tatlı patates

Malzemeler:

3 adet büyük boy tatlı patates

2 adet dolmalık biber

1 büyük soğan

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Tuz, taze çekilmiş karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: Patatesleri yıkayıp soyun ve küp küp doğrayın. Biberleri jülyen, soğanları da piyazlık doğrayın. Sarımsakları soyun ve çok ince kıyın. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Tüm malzemeleri çukur bir kapta güzelce karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bütün malzemeleri tepsiye yayın. Tatlı patateslerin dışı çıtır çıtır ve içi yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika boyunca pişirin.

-Hindistan cevizli tatlı patates ezmesi

Malzemeler:

2 adet tatlı patates (soyulmuş ve küp küp

4 yemek kaşığı tereyağı (dışarıda beklemiş)

1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı esmer şeker

2 yumurta

1/2 çay kaşığı öğütülmüş hindistan cevizi

1/4 çay kaşığı vanilya özü

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1/2 su bardağı un

4 yemek kaşığı erimiş tereyağı

1/2 su bardağı ceviz

1/4 su bardağı esmer şeker

1/2 çay kaşığı tuz

TATLI PATATESİN ZARARLARI

Tatlı patatesler karbonhidrat bakımından yüksektir. Kızartma gibi bazı pişirme yöntemleri glisemik indekslerini yükseltir ve bu da kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Tip 2 diyabetiniz varsa, nasıl tüketeceğinize dair doktorunuza danışın.

Çok nadir de olsa bazı insanlarda alerjiye neden olabilir.

Tatlı patatesler potasyum içerir. Yüksek potasyum alımı, beta bloker kullananlar ve böbrek sorunları olan kişiler için uygun olmayabilir.

İlgili Haberler