Gıda ürünlerinde son yıllarda artan fahiş fiyatların başında tavuk eti de geliyor.

Kasaplar, marketlerle rekabet edebilmek için ilgili yönetmeliğin değişmesi için adım atıyor.

"ZAM DEĞİL İNDİRİM OLUR"

İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, "Biz bütün tavuğu alıp, kanattı, göğüstü, bagetti parçaladığımız zaman, bizim maliyetimiz çok çok aşağıya çekecek. Halkımız daha ucuz bir tavuğa ulaşmış olacak." dedi.

İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tavukçu, "Eğer ki biz kasap esnafı olarak bu izni alabilirsek, tavuk etinde yüzde 20, yüzde 30 tam tersi zam değil, indirim yapacağız." ifadelerini kullandı.

HAKSIZ REKABET VURGUSU

İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası üyeleri "Mahallemi Kasabımı Geri İstiyorum" adıyla bir kampanya başlattı. Seslerini Tarım ve Orman Bakanlığı'na duyurmak isteyen kasaplar, mevcut yönetmeliğin haksız rekabete de yol açtığını vurguluyor.

Tavukçu, "Eğer ki tüm mahallelere yayılmış kasap esnafı marketlerle rekabet edebilirse, bu halkımızın fiyat açısından büyük faydasına olur" ifadelerini kullandı.

KASAPLARA NEDEN İZİN VERİLMİYOR?

Mevcut yönetmelikte salmonella bakterisi bulaşma riski nedeniyle kasapların tavuk etini parçalamasına izin verilmiyor. Ancak bilim insanları ellerindeki araştırma verilerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Kemal Büyükünal, "Burada çok ciddi anlamda yanlış bir bakış açısı söz konusu. Kasaphanelerde, kasap dükkanlarında bunu başlı başına ete bulaştırması söz konusu değil. Bu konuda onlarca yaptığımız çalışmamız var.

thumbs-b-c-ddd722c149489bf03601c72e934662ce.jpg

Entegre kesimhanelerinden tedarik edilen kanatlı karkaslardan yapmış olduğumuz çalışmada hepsinin kaynağı, kanatlı kesimhane olarak gözüküyor." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Kasaplar Odası Üyeleri, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde de tavuk etinin kasap dükkanlarında parçalanıp satıldığının da altını çiziyor.