Tayyip Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama

Tayyip Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel arasında yaklaşık bir buçuk saat süren basına kapalı toplantının ardından, iki lider açıklamalarda bulundu.

İki lider arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Liderlerin görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme yapıldı.

Görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel ortak basın toplantısı yapıldı.

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şu şekilde:

Türk-Alman Üniversitesi'nin resmi açıklamasını yaptık. Başta Libya ve Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Ülkelerimiz arasındaki köklü dostluk ilişkilerinin sürdürülmesinin, Türkiye ve Almanya'nın yanı sıra bölgemizin de menfaati olması konusunda hemfikiriz. Ekonomi, ticaret, yatırım, enerji ve turizm alanlarında mevcut işbirliğimizi daha da ileri taşımakta kararlıyız. Yenilenebilir enerji, dijitalleşme, yapay zeka gibi konularda ciddi bir potansiyelimiz bulunuyor.

4 milyon insanın yaşadığı İdlib, rejimin ağır saldırılarına muhatap olmaktadır. Rejim, tüm sivil yerleşim bölgelerini aralıksız bombalıyor. İnsani dramı hafifletmek için elimizden gelen çabayı sergiliyoruz. Sayın Merkel'e bu konuda neler yaptığımızı, barınma noktasında neler yaptığımızı, kış mevsiminde artık çadırlardan istiyoruz ki İdlib halkını kurtaralım. Herkesin rejim üzerinde de baskı kurması gerekmektedir. Sayın şansölyeye Berlin sürecini başlatarak Libya'da çözüm çabalarına destek sağlamasından ötürü teşekkür ediyorum. Türkiye olarak Almanya'nın inisiyatifine en etkin samimi destek veren ülkelerin başında yer aldık."

Merkel'in açıklamaları ise şöyle:

"Bu sabah Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni kampüsünün açılışıyla çok önemli bir projeyi ziyaret ettik. Öğrenci sayıların artması ile ülkelerimiz arasındaki temaslara önemli katkıları olacaktır. Buradaki yerleşik Alman şirketlerinin mesleki eğitime de katkı sağlayabileceklerini konuştuk. Özellikle ticari ve ekonomi ilişkilerimizi ortak bir komisyonun devamıyla katkı sağlayabileceğimizi söyledik. İkili konular kapsamında yine Alman vatandaşı olan ve yurtdışına çıkış yasağı bulunan, tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumunda ilerleme kaydetmek için görüşmeye niyetli olduğumuzu ifade ettik. Aynı şekilde Türkiye burada görevli Alman gazetecilerin akreditasyonlarının en kısa zamanda verilmesi konuştuğumuz konulardan biriydi."

İMZA TARTIŞMASI

Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı Sonuç Bildirgesi’ne de değinen Erdoğan, Hafter’in tutumunu eleştirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hafter ile ilgili, “Bu 55 madde toplantıya katılanlar tarafından kabul edildi. Daha sonra BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanacak. Sayın Sarrac da ateşkesi kabul etti. Hafter sadece ateşkesi kabul etti ve askeri komite için isim bildirdi. İlk hedef aslında bu toplantının gerçekleşmesiydi” dedi.

Bunun üzerine Erdoğan, “Sayın Şansölye kabul etti ancak imza koydu mu? İmza yok” diye tepki gösterdi. Erdoğan, “55 maddeyi sözde kabul etmek başka bir şey altına imza koymak başka bir şey. Hafter bu maddelerin altına imza koymamıştır. Hafter’in yarın ne yapacağı belli olmaz” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra Merkel bir düzeltmeye giderek, “Belki bir yanlış anlama söz konusu. Hafter de 55 maddeyi kabul ettiğini söylemedi, gerçekten sadece ateşkesi kabul etti. Moskova’da olduğu gibi imzalamadı. Bu konuda haklısınız. Moskova’dan imzalamadan ayrıldı” ifadelerini kullandı.