TCDD’den bir skandal daha! Kanuna rağmen gizli kota uygulaması

TCDD’den bir skandal daha! Kanuna rağmen gizli kota uygulaması
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları pandemi döneminde Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat tren seferlerinde engellilerin ücretsiz ulaşım hakkını elinden almak için attığı adımı gelen tepkiler üzerine geri çeken TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren hatlarından ücretsiz yararlanan engellilere yüzde 14 kota sınırlaması getirdiği ortaya çıktı.

Sözcü’den Kemal Atlan’ın haberine göre, Yüksek Hızlı Tren ve diğer şehirlerarası tren seferlerinde engellilerin kanunla verilmiş ücretsiz ulaşım hakkını elinden alan ancak tepkiler üzerine geri adım atan TCDD Genel Müdürlüğü'nün, engellilerin ücretsiz seyahatlerini kısıtlamak için ‘gizli kota' uygulaması başlattığı iddia edildi.

8-10 KOLTUK VERİLMİŞ

TCDD Genel Müdürlüğü, 400-600 kişi kapasiteli tren setlerinde engellilere 8 ile 10 koltuk arasında değişen kota getirdi.

GİZLİ KOTAYI DERNEKLER ORTAYA ÇIKARDI

TCDD'nin engellilerin trenlerde ücretsiz seyahat hakkını düzenleyen 4736 sayılı kanuna aykırı olarak başlattığı kota uygulamasının gizli tutulmasını istediği öğrenildi.

Ancak engellilerin hakları için mücadele veren sivil toplum örgütleri tarafından gizli kotanın varlığı kanıtlarıyla ortaya çıkarıldı.

226 dernekten oluşan Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu'nun başvurularına başta ‘Böyle bir kota yok’ yanıtı veren TCDD yetkilileri, derneklerin ellerindeki belgeleri göstermesi üzerine kotanın varlığını doğrulamak zorunda kaldılar.

Platform adına yapılan basın açıklamasında, “TCDD önce yok dedi, kanıtlarımızı gösterince ‘yüzde 14 kota koyduk' dediler. Bizim tespitimize göre tren başına yüzde 4. Her trende kontenjanı 8-10 koltuk olarak belirlemişler yüzde 4 de olsa, 14 de olsa yapılan engellilerin ücretsiz seyahatini düzenleyen kanuna açık seçik aykırıdır. Olağanüstü koşullarda olağanüstü önlemler alınabilir ama bunu, bu haklardan yararlanan bizlerle görüşerek yapılması gerekir. TCDD ne bizle görüştü, ne de aldığı kararları kamuoyuna duyurdu. Bu yapılan önce eşitlik ilkesine aykırıdır ve ayrımcılık yasağının ihlalidir” denildi.

CHP KONUYU MECLİSE TAŞIDI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TCDD Genel Müdürlüğü'nün engelli yurttaşların ücretsiz ulaşım hakkına getirdiği yeni kısıtlamaya tepki göstererek konuyu meclise taşıdı.

Haberin devamı için tıklayınız; https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/tcddden-yeni-skandal-engelli-vatandaslara-gizli-kota-uygulamasi-6052579/