Tek tip askerlik uygulamasında ücret ne kadar?

Tek tip askerlik uygulamasında ücret ne kadar?
Yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlikle ilgili çalışmalarını tamamlayan hükümet, yeni düzenlemeyi Meclis gündemine getiriyor. Peki tek tip askerlik uygulamasında ücret ne kadar?

Tek tip askerlik ve bedelli askerlikle ilgili uzun süredir devam eden çalışmalar netlik kazandı. 31 Mart seçimlerinin ardından çalışmalarına hız veren hükümet, yeni askerlik düzenlemesini bitirdi. Önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye gelmesi gereken yeni askerlik düzenlemesi, bedelli askerliği tek tip ve sürekli hale getiriyor.

Peki, yeni askerlik düzenlemesinde ücret ne kadar? Tek tip askerlik düzenlemesiyle ilgili merak edilen detayların tamamı haberimizde.

bedel1.jpg

TEK TİP ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni askerlik sisteminin İstanbul seçiminde önce yasalaşacağını söyledi. Erdoğan, yeni askerlik düzenlemesinin gelecek hafta Meclis'e geleceğini ve 23 Haziran'da gerçekleşecek olan İstanbul seçiminden önce yasalaşacağını ifade etti.

TEK TİP ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Son şekli verilen çalışmaya göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yükümlülük sistemini kökten değiştirecek yeni sistemle askerlikte kısa ve uzun dönem ikiliği kaldırılacak. Zorunlu temel askerlik eğitimi de 1 ay olacak. Yeni sisteme göre, lise mezunu ve altı gençler bir ay temel askerlik yaptıktan sonra zorunlu olarak 5 ay kıta görevinde bulunacak. Bu 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler.

Başarılı olmaları halinde profesyonel askerliğe geçebilecekler. Sözleşmeli er-erbaş, uzman çavuş rütbesiyle orduda devam edebilecek. İlk kez, “yedek astsubaylık” uygulaması yapılacak. Meslek yüksekokul mezunları isteğe bağlı olarak, yedek astsubaylıktan faydalanabilecek. Yeni sistemde bedelli askerlik uygulaması da sürekli hale geldi. Bedelli askerlikte uygulanan yaş sınırı da kaldırılacak.

bedel2.jpgBEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Yeni sisteme yönelik en çok sorgulanan konulardan birisi olan bedelli askerlik fiyatı ise 31 Mart Seçimleri öncesinde Başkan Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Erdoğan, bedelli ücreti hakkında oluşan bilgi kirliliğine son vererek ücreti milyonlara duyurmuştu.

Bilindiği üzere, ücret hesaplama "40 bin gösterge X memur maaşı katsayısı X 6" olarak hesaplanacak.