Daha 1 ay önce yüzde 15 zam yapılmıştı! Elektriğe rekor zam geliyor

Daha 1 ay önce yüzde 15 zam yapılmıştı! Elektriğe rekor zam geliyor
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ kötü haberi verdi.

Hem mevsim şartları hem de bayramdaki kurban trafiği enerji sarfiyatımızı artırdı. Temmuz ayında faturalar yüzde 15 zamlanmıştı. Hidroelektrik santrallerinin neredeyse tamamına piyasa fiyatının çok üzerinde alım garantisi verildi. Burada yenilenebilir enerji kaynaklarının ciddi bir suistimali var. Bu faturayı 47 milyon abone ödüyor. 

YIL SONUNA KADAR YÜZDE 30 ZAM 

Elektrik faturalarındaki artışa sıcak havanın, bayramın ve geç faturalandırmanın neden olduğunu söyleyen EMO Yönetim Kurulu Üyesi Özdağ “21 dağıtım bölgesini işleten elektrik dağıtım şirketleri, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden ucuza aldığı elektriğe direk yüzde 50 zam yaptı. Bu da faturalara yansıdı” dedi. Özdağ, yıl sonuna kadar yüzde 30 zam beklediklerini anlattı.

Milyarlarca rezervlik gaz bulmamıza rağmen enerjide yaşanan fiyat artışları bitmiyor. Vatandaşın her geçen gün belini büken faturalar, sosyal medyanın da gündeminde.

Yaklaşık son 3 aydır yüksek gelen elektrik faturalarından şikayetçi olan kullanıcılar, ‘evde olmadan 100 lira fatura ödüyorum’ diye tepki gösterdi. Türkiye, 2021 Temmuz’una yüzde 15 elektrik, zammıyla girmiş, o tarihten bugüne elektrikteki zam oranı yüzde 22’yi buldu. Kabarık faturaların nedenini Karar’a açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, Temmuz ayında yapılan zamma, geç faturalandırmaya, Kurban Bayramı’na ve sıcaklık nedeniyle tüketimdeki artışa bağladı.

GELEN FATURALAR 40 GÜNLÜK

Karar Gazetesi''nden Havva Asal''ın haberine göre Özdağ, önümüzdeki 5 ay için yüzde 30 zam beklediklerini bunun asıl sebebinin ise 21 dağıtım bölgesini işleten elektrik dağıtım şirketlerinin, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden ucuza aldığı elektriğe direk yüzde 50 zam yaparak tüketiciye fatura etmesine bağladı. Gelen faturaların 40 günlük olduğunu anlatan Özdağ şöyle devam etti: “Yani her ay gelen faturalar 28-31 günlük bandındaydı. Bu ay gelen fatura ise 38-42 gün gibi görünüyor. Evdeki elektriğin yüzde 30’unu buzdolapları tüketiyor. Dolayısıyla Temmuz, Ağustos ayındaki 10 gün fazla okuma, üzerine sıcaklıklar ve bayram etkisi de gelince fatura otomatik olarak arttı. Temmuz ayında fiyatlar zaten yüzde 15 artmıştı. Faturalardaki artışın nedeni budur. Gizli zam söz konusu değil.”

Elektrik faturalarına Eylül 2021’de zam gelebileceğini aktaran Özdağ “Normal şartlarda Eylül ayında bir zam olmaması gerekiyor çünkü Türkiye’de elektrik tarifeleri 2008 yılındaki Yüksek Planlama Kurulu’nun tavsiyeleri gereği yılda 4 kez yürürlüğe giriyor. Son 2 aydır elektrik piyasasındaki fiyatlar nedeniyle elektriğin megawatt saati 300 lirayken şu an 500 liranın üzerinde. Temmuz ayı böyle geçti, Ağustos ayı böyle geçiyor. Dolayısıyla bir yıl önceye göre üretim maliyetinde ciddi bir fiyat artışı var. Bu Eylül ayında faturalara zam olarak yansıtılabilir. Eğer Eylül’de zam yapılmazsa benim yaptığım hesaplamalara göre, 1 Ekim’deki elektrik tarifesinde yüzde 15 civarında bir artış yaşanacak” diye konuştu.

İlgili Haberler