"Tencerenin düşüremeyeceği hükûmet yoktur"

Bu sözler, mekanı Cennet Süleyman Demirel'in. İtiraf etmeliyim ki Halk TV'de gündeme gelinceye kadar unutmuştum. Gürkan Hacır'ın "Şimdiki Zamanda Siyaset" isimli programında ortaya çıktı. Manşetlerde yer aldığı yıllardan kalma gazetelerden biri ekranda gösterildi.

Bunu gönderen ise İlhan Kesici idi. CHP milletvekili, Baba'nın yeğeni Binhan Hanım'la evli. Kesici'nin Demirel'le dostlukları bu nikâhtan çok öncelere dayanmakta. Devlet Planlama Teşkilatı'nın başında bulunduğu yıllarda başlamıştı.

Kesici'nin hem zekâsına hem ekonomik bilgisine inananlardanım. Size bir de hatırlatmada bulunmak istiyorum. Ekonomik durumun bu hâle geleceğini söyleyeli bir yılı geçti. Defalarca "kötüye gidiyoruz" diye uyardı. Acilen alınması gereken tedbirleri sıraladı. Hatta Külliye'ye gidip, bizzat Erdoğan'a da aktardı. Anlaşıldı ki kimse bu ikazları ciddiye almadı.

Söyledikleri başlarına geldi

Kimin haklı çıktığını şimdi daha iyi görüyoruz. Tüm seçim kampanyalarında "CHP denince akla gelen sadece yokluk ve kuyruktur" teması işleyenlerin düştüğü duruma bakın. Malzeme yaptıkları dönemin babasını yaşatıyorlar. Hem de "Kotalı kuyruklar"la.

Açtıkları tanzim satışlarda biberi, patlıcanı, vb. bir kilodan fazla vermiyorlar. Üstelik bulundukları alana gitmek için gidiş-geliş parası ödeniyor. Bir buçuk kilometrelik kuyruklarda çekilen çile ise cabası. Kusura bakmasınlar ama, Türkiye'yi 2. Dünya Savaşı'na sokmayan İsmet İnönü'ye attıkları biplerin beş beteri meydanda.

Ya icralar

Elfin Tataroğlu'nun dediği gibi "Neyi kınadılarsa, onu yaşar hâle geldiler". Barış Yarkardaş'ın şu sözünü de atlamayalım "Cumhurbaşkanı'nın oy alamadığı için her fırsatta kaymak tabaka dediği Kadıköylülerin kuyruklardaki hâlini gördüm. Onlara haksızlık yapıldığı meydanda." Bu eski milletvekili daha sonra "26 milyon haciz dosyası sırada" diyerek çok önemli bir iddiada bulundu. Sanırım bu Cumhuriyet tarihinin rekoru.

Tekin, DSP'ye katılsın

Parti içi muhalefet demokrasinin gereğidir. Bütün partilerde olmasında yarar var. Tabii bunun da bir sınırı var.

Örneğin Akif Hamzaçebi'nin genel sekreterlikten istifasını bir yerde "şık" diye nitelendirebiliriz. Tepkisini ifade ederken CHP'ye vereceği tahribatı en aza indirgedi.

Gürsel Tekin'in manifestosu için aynı şeyi söylemek mümkün mü? Tarzı, Erdoğan'ın yüklenmelerinden daha yaralayıcıydı. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 7 saatlik istifası bile Tekin'in kaleme aldıklarının yanında "çocuk şımarıklığı" gibi kaldı.

Kişisel görüşüm, Tekin'in İBB Başkan adaylığı için vaktin geçmediği. Tekin için tren kaçmış değil. Kendisine önerim, DSP'ye katılması. Bugün Şubat'ın 13'ü. YSK'ya listelerin teslimine altı gün daha var. Bunu yapsın da, alsın boyunun ölçüsünü...

Eskiler

TRT Müzik'ten bir tespitle devam edeceğim. Aslında bu anılara kadar giden bir saplantı. "Assolistler" programında Yıldırım Gürses işlendi. Merhum sanatçının önemli özelliklerinden biri Tercüman konserlerinin yıldızı olmasıydı.

Mesela Edirne'de ya da Balıkesir'de organizasyon varsa assolistti.

Gürses'in yanında sazlarıyla birlikte her zaman olan isim ise rahmetli Şemsi Sılkım ağabeyimizdi. Kendine has konuşma tarzıyla yaptığı anonslarla halkın sevgilisi olmuştu. Şeyhülmuhabirin lakaplı büyüğümüz tam bir İstanbul beyefendisiydi. Küçüğüne, büyüğüne gösterdiği sevgi ve saygıyı unutmak mümkün değildi. Onun tüm amirlerine "Müdürüm" deyişlerini hatırladıkça inanın içim eziliyor. Böylesi insanları artık bulmak çok zor...

***

İş Bankası

Erdoğan'ın gözü yeniden İş Bankası'nda. Sebebi belli. Tüm kamu bankaları "görev zararı" içerisinde. Oysa Atatürk'ün kurduğu banka Türkiye'de tek kâr eden finans kuruluşu. Bu miktar az buz değil: 7 milyar.

Hükümetin gözü işte bunda. CHP hisseleri bahane. Ayrıca İş Bankası'nın tüm yatırımları da kâr etmekte. Atatürk'ün vasiyeti de ortada. Bunu unutmamaları gerekir. Kenan Evren bile Hazine'ye devir işini başaramamıştı. Ortada koskoca bir içtihat mevcut.

BİR KAYIP DAHA:

Uzun yıllar birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan birini daha kaybettim. Murat Ataç, Hakk'a yürüdü ve dün Yeni Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Murat kardeşim iyi magazinci olmasının yanı sıra çok iyi insandı. Küçüklerini sever, büyüklerine saygıda kusur etmezdi. Ailesine sabır, kendisine rahmet diliyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

Sevgi de daima karşılık bulur, kin de. Alain

Yazarın Diğer Yazıları