Termik santrallere ilişkin karara CHP'den ilk tepki

Termik santrallere ilişkin karara CHP'den ilk tepki
Termik santrallerin baca filtreleri takılması zorunluğunu erteleyen maddenin düzenlemeden çıkarılması kararına CHP'den ilk açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca, "Termik santrallere ilişkin Karar, haklılığımızı ortaya koydu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vetosunun ardından, iktidar tarafından termik santrallere baca filtresi zorunluluğunu erteleyen maddenin yasadan çıkarılması kararını CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “ Termik santrallere ilişkin karar, haklılığımızı ortaya koydu” sözleri ile değerlendirdi.  Biçer Karaca, “ Bu santrallerin yarattığı kirlilik, sadece bacalara filtre takmak ile çözülebilecek bir sorun değildir. Özellikle denetimlerin periyodik olarak yapılması, idari yaptırım ve cezaların artırılması devam eden süreçte önemli “ diye konuştu. 

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edildikten sonra, termik santrallere ilişkin düzenleme konusunda iktidarın geri adım atmasını değerlendirdi.

"HAKLI MÜCADELEMİZİ ORTAYA KOYDU"

Termik santrallerin baca filtreleri takılması zorunluğunu erteleyen maddenin düzenlemeden çıkarılması kararına ilişkin açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı, alınan kararın CHP’nin bu konudaki haklı mücadelesini ortaya koyduğunu vurguladı.

bicer-001.jpg

Vetonun ardından düzenlemenin yeniden Genel Kurul gündemine geleceğini hatırlatan Biçer Karaca, hükümete şu sözlerle uyarılarda bulundu:

Düzenleme tekrar TBMM gündemine gelecek. O zaman ölüm saçan termikler konusunu bir daha gündeme gelmemek üzere ret mi edecekler göreceğiz. Bizler umut ediyoruz ki bu veto dün başlayan BM İklim Zirvesinde hükümetin bazı argüman ve taleplerinin yerine getirilmesi için reklam malzemesi olmasın. Çok uzun zamandan beri CHP olarak ciddi bir mücadele veriyoruz. Bu noktaya taşınmış olması mücadelemizdeki haklılığımızı ortaya koydu. Termik konusunda TBMM’de ısıtılıp ısıtılıp önümüze gelmeyeceği netlik te bir karar ile sonuçlanması için mücadelemizi vermeye devam edeceğiz.

"SADECE FİLTRE İLE ÇÖZÜLECEK SORUN DEĞİL"

Termik santrallerin yarattığı kirliliğin boyutlarına da dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı, sadece bacalara filtre takılarak sorunun çözümlenemeyeceğinin altını çizdi. Biçer Karaca, “ Özellikle denetimlerin periyodik olarak yapılması, idari yaptırım ve cezaların artırılması devam eden süreçte önemli. Şu ana kadar bu santrallerin çalışıyor olmasının yarattığı sorunları irdelemek lazım. Bu santrallere verilen teşvikler, bu santrallerin etki alanlarında oluşan zararları gidermeye yönlendirilmelidir” diye konuştu.

VATANDAŞLAR İÇİN ACİL SAĞLIK TARAMASI

Gülizar Biçer Karaca, termik santrallerin vatandaşların sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çekerken iktidara yönelik, “ Söz konusu termik santrallerin bulunduğu şehirlerde kanser ve diğer hava kirliliğine bağlı hastalıklar yönünden seferberlik ilan edilmeli, yurttaşlar acilen sağlık taramasından geçirilmeli, tedavi edilmelidir” çağrısında da bulundu.