Teröristler ‘çevreci’ çıktı!

Teröristler ‘çevreci’ çıktı!
Somali’de bulunan cihatçı terör örgütü Eş Şebab, kontrolü altında tuttuğu bölgelerde ‘insanlığa ciddi tehdit’ olduğu gerekçesi ile plastik poşet kullanımını yasakladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Eş Şebab’ın Jubaland bölge lideri Muhammed Abu Abdullah, poşetlerin yanı sıra bazı ağaç türlerinin kesilmesine de yasak getirdi.

Örgütün bu yasakları nasıl uygulayacağı bilinmiyor. Ancak saldırılarında asker-sivil ayrımı yapmayan örgütün emirlerine genellikle itaat ediliyor.

2011’de Somali’nin başkenti Mogadişu’dan tamamen sürülen örgüt, ülkede geniş bir bölgeyi hâlâ kontrolü altında tutuyor; komşu ülke Kenya’da da büyük çaplı saldırılar düzenliyor.

‘OBAMA, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE YETERSİZ KALDI’
Independent gazetesine göre bazı yorumcuların ‘ilk çevreci cihatçı örgüt’ dediği Eş Şebab’ın Yemen kolu 2016’da eski ABD başkanı Barack Obama’yı iklim değişikliğiyle mücadelede yeterince çaba harcamamakla suçlamıştı.

2017’de Taliban lideri Hibatullah Akhundzad da, halkı daha fazla ağaç dikmeye çağırarak, “Ağaçların çevrenin korunması, ekonomik kalkınma ve dünyanın güzelleşmesinde önemli bir rolü olduğunu” belirtmiş, bu yolla ‘Tanrı’nın buyruklarının da yerine getirilmiş olacağını’ söylemişti.

Somali gibi Afganistan’da da onlarca yıldır devam eden savaş nedeniyle su ve ormansızlaşma sorunu yaşanıyor.