Torba kanun teklifi bu hafta Meclis’te

Torba kanun teklifi bu hafta Meclis’te
TBMM Genel Kurulu gündemine bu hafta “vergi ve ekonomi paketini içeren torba kanun teklifi” gelecek. Teklife göre, muhtarlara net asgari ücret tutarının altında ödenek verilmeyecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yasama çalışmalarını sürdürüyor.

Milli Gazete''nin haberine göre, Milletvekilleri bu hafta TBMM Genel Kurulunda vergi ve ekonomi paketini içeren kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak. Teklif, muhtarların ödeneklerinden yabancılara konut veya iş yeri teslimlerindeki istisnaya kadar birçok düzenlemeyi içeriyor. Teklife göre, muhtarlara net asgari ücret tutarının altında ödenek verilmeyecek. Taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki hizmet alımlarında ek fiyat farkı getirilecek.

HEKİMLERDE VERGİLENDİRME DEĞİŞİYOR

Finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için Kurumlar Vergisi oranı yüzde 25’e çıkarılacak. Yabancılara konut veya iş yeri teslimlerinde KDV’den istisna tutulmak için 1 yıllık elde tutma şartı, 3 yıla çıkarılacak. Bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten hekimler, serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecek.

HAZİNE’YE AİT TARIM ARAZİLERİ 10 YILA KADAR KİRALANABİLECEK

Hazine’ye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2019’dan önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanmaya devam edenlere, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek. Kanun teklifine göre, mahalli idarelere ve sosyal güvenlik kurumlarına ait konutların satışından elde edilen gelirler hariç 2022 ile 2023 yıllarında ihalesi yapılan kamu konutları satışından elde edilen gelirler genel bütçeye gelir kaydedilecek. Varlıkları yükümlülüklerini karşılamayan tasarruf finansman şirketlerinin, tasarruf dönemindeki müşterilerine ait sözleşmeleri faaliyet izni verilen tasarruf finansman şirketlerine devredilecek. Bu arada TBMM’de siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da yapılacak.

BAŞVURU SÜRESİ 31 ARALIK’A KADAR UZATILIYOR

Düzenlemeyle, Hazine taşınmazlarının rayiç bedel üzerinden doğrudan satışlarında, satış bedelinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 indirim uygulanacak. Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi ile 2/B alanlarındaki taşınmazlar ile Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin, süresi içinde başvuru yapmayanların başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılacak.