TRT 1’de büyük skandal, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif’i Mason gösterdiler

TRT 1’de büyük skandal, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif’i Mason gösterdiler
TRT 1 ekranlarında yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinde bir skandala imza atıldı. Dizide Mason locasının toplantısının gösterildiği bir sahnede 2. Abdülhamid’ten sürekli olarak “Yıldızdaki Baykuş” diye bahsedildi. Abdülhamid’e ilk kez böyle seslenen kişi ise İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy idi.

TRT1 ekranlarında yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinin son bölümünde skandal bir sahneye imza atıldı. Dizide Mason locasının toplantısının anlatıldığı sahnede Abdülhamit’i devirmeye çalışan Masonlar Abdülamit’ten sürekli “Yıldızdaki Baykuş” diye bahsediyor. Bu lakap ise Padişaha İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından verilmişti.

Tarihçi Murat Bardakçı’nın geçen yıl kaleme aldığı “Âkif’in 108 sene aradan sonra şimdi gündeme gelen yazısının aslı budur!” başlıklı yazısında “Yıldız’daki Baykuş” ifadesini Mehmet Akif Ersoy’un kullandığını aktarmıştı.

Yazıda o bölüm şöyle ifade ediliyor:

“Abdülhamid’in iktidar senelerinde memleketin hemen her münevveri gibi Mehmed Âkif de padişaha ve padişahın ‘istibdat’ yani ‘baskı’ diye isimlendirilen mutlak idaresine karşı olmuş, hattâ hükümdarı hedef alan en sert şiirlerden birini kaleme almıştı! Âkif, Safahat’ının altıncı kitabı olan ‘Âsım’da Abdülhamid’den ‘Yıldız’daki baykuş’ diye bahsediyor, ‘Kafes ardında hanımlar gibi saklıydı Hamid’ diyor, şiir bu şekilde ağır ifadelerle devam ediyordu ve 108 sene aradan sonra şimdi tekrar gündeme gelen makalesinde de istibdat dönemine karşı hissettiği nefreti açıkça ifadeden çekinmiyordu.”