TRT, muhalefetin sesini duyurmamakta kararlı

TRT, muhalefetin sesini duyurmamakta kararlı
Devlet televizyonu, AKP VE MHP'nin Grup Toplantılarının tamamını canlı yayınlarken, yaklaşık 1 saat süren İYİ Parti Grup Toplantısı'nda Akşener'in konuşmasını yayınlamadı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, muhalefet partilerinin grup toplantılarının TRT'de yayınlanmaması ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Altıntaş: "TRT, AKP VE MHP'nin Grup Toplantılarının tamamını canlı yayınlarken, yaklaşık 1 saat süren İYİ Parti Grup Toplantısı'nda Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in konuşmasını yayınlamamıştır. Bütün partilere eşit mesafede olması gereken TRT, muhalefet partilerine uyguladığı bu çifte standardı hangi gerekçeye dayandırmaktadır" dedi.

TRT'nin sadece iki partinin değil, bütün partilerin TBMM Grup Toplantılarını TRT Haber ve TRT 3 kanalından canlı olarak yayınlaması gerektiğini söyleyen Altıntaş, TRT'nin bu canlı yayınlarda partilere göre farklı uygulamalar yaptığını ve bu durumun kabul edilemeyeceğini kaydetti. Ayhan Altıntaş, şöyle konuştu:

"TRT, diğer bütün yayınlarında olduğu gibi, grup toplantılarında da başta İYİ Parti olmak üzere muhalefete ayrımcılık yapmaktadır, çifte standart uygulamaktadır. TRT'nin yayın ilkelerini düzenleyen 2954 sayılı Kanunun 5'inci maddesine göre, 'tek yönlü ve taraf tutan yayın yapmaması, bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmaması' gereken TRT, bütün bu ilkeleri çiğnemektedir. TRT'yi, kanunda yazılı olan ve etik olarak da uyulması gerektiğini düşündüğüm bu ilkelere uymaya davet ediyorum."

"TRT Tarafsız yayın yapmak zorundadır, bu konu kanunlarla sınırları çizilmiş bir konudur. Cumhurbaşkanlığından ve TRT yöneticilerinden açıklama bekliyoruz diyen" Altıntaş önergesinde şu sorulara yer verdi:

"TRT 3, her Salı günü siyasi parti fark etmeksizin ilk yapılan grup toplantısı ile TBMM yayınına başlamaktaydı. Fakat son iki haftadır (15 Ekim 2019 ve 22 Ekim 2019 ) yalnızca TBMM Genel Kurulu'nun açılma saati olan 15.00'da yayına başlamıştır. Neden iki haftadır böyle bir tasarrufa gidilmiştir? Hangi amaçla, TRT 3 TV, normalde Çarşamba günleri Genel Kurul'un başlama saati olan saat 14.00'da TBMM yayınına geçerken16 Ekim Çarşamba günü İktidar Partisinin saat 12.00'daki grup toplantısını yayınlamaktadır? Bu uygulamalar TRT'nin tarafsız yayıncılık ilkesine aykırı değil midir? Tarafınızca buna bir yaptırım uygulanacak mıdır?"