"Trump, Selman'ın yalanlarını savunuyor"

"Trump, Selman'ın yalanlarını savunuyor"
Washington Post gazetesi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülmesiyle ilgili, "Trump, Muhammed Bin Selman'ın yalanlarını savunuyor. Kongre gerçekler üzerinde ısrarcı olmalı" başlığıyla bir yazı yayımladı.

Amerikan Washington Post gazetesi  Suudi Veliaht Prensi  Muhammed Bin Selman'ın yüzsüzlükle gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cinayetiyle ilgili  hesap verme zorunluluğundan kurtulmak için yalan yollara başvurduğunu ve Trump  yönetiminin buna yardım ettiğini yazdı. 

Washington Post gazetesi, "Trump, Muhammed Bin Selman'ın yalanlarını  savunuyor. Kongre gerçekler üzerinde ısrarcı olmalı" başlığıyla bir yazı  yayımladı.

Yazıda, perşembe günü Riyad'da bir savcının Veliaht Prensi bütün  suçlardan muaf tutan ve var olan gerçeklerle çelişen bir açıklamada bulunduğu  belirtilerek, bu davanın "kökenine inme" sözü veren ABD Başkanı Donald Trump'ın,  bu üstünü örtme durumunu reddetmek yerine bunu kabullendiği ifade edildi.

"ABD Hazine Bakanlığı, Kaşıkçı cinayetine ismi karışmış 17 Suudi  şüpheliye yaptırım uyguladı, fakat Muhammed Bin Selman'ı ve üst düzey istihbarat  yetkililerini bundan muaf tuttu." ifadesine yer verilen yazıda, ABD Merkezi  Haberalma Teşkilatının (CIA), Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan  Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaşmasına rağmen,  Trump'ın Suudi lideri desteklediğine dikkat çekildi.

İstihbarat yetkililerin vardıkları bu sonuçla ilgili aralarında ses  kayıtlarının, cinayet ekibinin lideri ve Washington'daki Suudi büyükelçi arasında  geçen telefon görüşmelerinin bulunduğu kanıtlar konusunda Trump'ı  bilgilendirdiklerinin dile getirildiği yazıda, Beyaz Saray'ın 33 yaşındaki prensi  stratejik bir müttefik olarak görme kararının yanlışlığını kabullenme olacağı  için, Trump'ın Selman'ın sorumluluğunu kabul etmediğine işaret edildi.

Yazıda, Kongre'nin ABD dış politikasını yalanlar yerine gerçekler  üzerine kurması konusunda harekete geçmesi gerektiğine işaret edildi.

3 Cumhuriyetçi ve 3 Demokrat senatörün, Suudi Arabistan yönetimi ya da  kraliyet ailesinden Kaşıkçı cinayetiyle ilgisi olanlara ABD yönetimi tarafından  30 gün içinde yaptırım uygulanmasıyla ilgili teklif sunacakları belirtilen  yazıda, teklifte ayrıca Suudi Arabistan'a ABD'den yapılan silah satışının  durdurulmasının da yer alacağı kaydedildi.

Gazetenin yazısında eğer Beyaz Saray, veliaht prensinin yalanlarına  yardım etmeye devam ederse, Kongre'nin kararlı bir şekilde harekete geçmesi  gerektiği vurgulandı.

SENATÖR CORKER'DAN SELMAN'LA İLGİLİ AÇIKLAMA

ABD Tennessee Senatörü Bob Corker, Twitter hesabından yaptığı  paylaşımda, her şeyin  Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Muhammed bin Selman'ın  verdiğine işaret ettiğini dile getirerek, Trump yönetiminin, Selman'ın emirlerini  yerine getiren kişileri infaz etmeden önce sorumluluğunu yerine getiren güvenilir  bir karara varması gerektiğini belirtti.

SANDERS'TA ABD YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders de Twitter hesabından yaptığı  paylaşımda, ABD yönetimine Suudi Arabistan'la ilişkilerini yeniden değerlendirme  çağrısında bulundu.

Sanders, "CIA, Selman'ın Kaşıkçı'yı öldürme emrini verdiğini  doğruladı. ABD yönetimi zalim Suudi diktatörlüğüyle ilişkilerini yeniden  değerlendirmeli ve Yemen'deki savaşı desteklemeye son vermelidir." ifadesini  kullandı.

İlgili Haberler