Emekli maaşları hakkında büyük iddia:“Bu vahim hatadan derhal dönün”

Emekli maaşları hakkında büyük iddia:“Bu vahim hatadan derhal dönün”
Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen'den büyük iddia. Emeklilerin maaş artışlarında yanlış hesaplama yapıldığını öne süren Ergen iktidara çağrıda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasıyla memur ve emeklilerin zam oranı netleşti. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 78 olarak açıkladı. Yüzde 7 toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon farkı maaşa yansıyacak. Enflasyon farkıyla memur ve emekli memur maaşına yüzde 41,69 zam, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 42,35 zam alacak.

4 Temmuz’da TELE1’de Begümhan Aydoğan’ın Gün Ortası’na da konuk olan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik memur ve memur emeklilerini maaşında enflasyon farkı zammının eksik hesaplandığını belirtti.

"HESAPLAMA BİR KEZ DAHA DEŞİFRE OLDU’

Benzer bir iddia Tüm Emekli Sen’den de geldi. Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen Antalya ‘da yaptığı açıklamada emeklilerin Ocak ve Temmuz aylarında altı aylık dönemsel maaş artışlarına dair hileli hesaplama yapıldığını iddia ederek, şunları ifade etti:

“Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık dönemsel maaş artışlarına dair hileli hesaplama bir kez daha deşifre oldu. Ancak iktidardakilerden hâlâ bir açıklama duymadık. Kamuoyunda da ses çıkmadı. Taa ki Aziz Çelik hoca durumun vahametini ortaya koyana kadar. Aziz hoca bir bilim insanının hassasiyeti ve sorumluluğuyla uyarısını yapmıştır. Aynı zamanda maaşlarda iyileştirme adı altında eklenen puanın toplu görüşme masasında öngörülen enflasyonun dışında tutularak, enflasyon farkından düşürülemeyeceğini izah ederek, bir gerçeğe işaret etmekle kalmamış, aynı zamanda Türkiye’de ki sendikal örgütlülüğü de uyarmıştır. Bu uyarı aynı zamanda sendikalara bir eleştiri özelliği de taşıyor. Emeğine sağlık Aziz Çelik hoca.”

‘SİYASİ İKTİDAR BU YANLIŞ DÖNMELİ’

Ergen sözlerine şöyle devam etti: “Aziz hocamızın dikkat çektiği iki yanlışı biz de yineleyerek iktidarı uyarıyoruz. Birincisi: ‘Ocak ayında artı puanlık iyileştirme, enflasyon tahminine göre değil, maaşlardaki iyileştirmedir. Bu oran enflasyon farkından düşürülmemelidir’ (Aziz Çelik hocamızın bu uyarısı son derece yerindedir). Televizyonlarda günlerce ‘iyileştirme yaptık’ diyerek övünüp, bugün o ‘iyileştirmeyi’ çaktırmadan geri almanın ancak mizahı yapılabilir. Siyasi iktidar bu yanlıştan dönmelidir.

İkincisi: Temmuz artışı, Ocak’tan itibaren aldığımız maaş üzerine enflasyon farkı eklenip öngörülen ikinci 6 aylık zam oranı enflasyon farkı eklenmiş maaş üzerinden hesaplanır ve maaşa eklenir. Emekçilere verilen yıllık zam oranı da yanlış algılatılmıştır. İktidarın masaya oturduğu kimi sendikalar ile yaptığı toplu görüşme sonrası benzer bir eleştirel açıklama yapmamıza karşın konunun üstüne gidilmemiştir.

‘KAYIP YÜZDE 5.27''

Zeynel Abidin Ergen “Bir de biz hesaplayalım” diyerek kendi buldukları rakamı da şu sözlerle anlattı:

“Enflasyon yüzde 42,35, 2022 Ocak’ta verilen yüzde 5. Enflasyon farkı 42,35-5=37,35. Aralık 2022 de ki maaşa 100 dersek, Temmuz’a geldiğimizde maaş 137.35 olur. 137,35’in yüzde 7 si 137,35×7÷100=9,6145 yuvarlatırsak 9,61 zam oranı 37,35+9,61=46,96 verilmesi gereken zam oranı. Oysa verilen 41,69. Yani bizden çalınan yüzde 5,27 Şayet Ocak’ta verilen yüzde 2,5 de enflasyon farkından düşürülse dahi bu defa verilmesi gereken zam yüzde 44,2895 yuvarlatılırsa yüzde 44,29 oranında zam almalıydık. Bu durumda dahi 44,29-41,69=yüzde 2,6 eksik zam veriliyor. Bu şu demektir. 5000 TL maaş alan bir kimseden 1.durumda 263,5 lira, 2.durumda 130 lira eksik maaş alacak.”

‘İMZACI SENDİKACILARIN GIKI ÇIKMIYOR’

Ergen sözlerini şöyle tamamladı: “Temmuz artışı ile açığa çıkan ,”yanlışlık”, siyasi iktidarın uzmanlarının matematik bilgisizliği olamaz. Aksi durum çok daha vahimdir. Bu durumda anlaşılan; göz boyanarak, emeklilerin, memurların aleyhine tercihte bulunuyorlar. TÜİK eliyle enflasyon düşük gösterilerek maaşlarımızda gerekli artış yapılmadığı yetmezmiş gibi ,bir de toplumun matematiksel zekasıyla dalga geçercesine, yandaş sendikalarla hiç onaylamadığımız toplu görüşme kararlarına bile uyulmuyor, hile yapılıyor. Bu duruma imzacı sendikalar ne diyor diye merak ettik. Ancak gıkları çıkmıyor.

‘BU VAHİM HATADAN DERHAL DÖNÜN’

Siyasi iktidarın derhal bu vahim hatadan dönmesini bekliyoruz. Onlar için aylık 200-300 -500 liranın önemi olmadığını biliyoruz. Lakin 3500 lira maaşla geçinen bir emekli için bu miktarlar paradır. Bir musibet, bin nasihatten iyidir. Emekliler güçlü bir sendikal hareket yaratmadıkça bu tür ali cengiz oyunlarının sonu gelmeyecektir. Bu vesileyle emeklilere sesleniyoruz haydi emekliler örgütlenin ve safları sıklaştırın.”

İlgili Haberler