Türk bilim insanı Antarktika'dan mikrometeoritlerle döndü!

Türk bilim insanı Antarktika'dan mikrometeoritlerle döndü!
Türk bilim insanı Mehmet Yeşiltaş, Antarktika'daki meteorit arama çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Yeşiltaş, kıtadan Güneş sistemine yönelik araştırmalara katkı sağlamak amacıyla yanında 10 bini aşkın mikrometeorit getirdi.

4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ederken, ikili iş birlikleri kapsamında Belçika ve Polonya gibi ülkelerin kıtadaki araştırma üslerine giden Türk bilim insanları da çalışmalarını tamamlamaya başladı. 

Bu kapsamda, Belçika'nın  Antarktika'daki üssünde çalışmalarda bulunan Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Yeşiltaş, Belçika ve Japonya'dan bilim insanlarıyla çıktıkları meteorit arama seferinde elde ettiği sonuçlarla yurda döndü.

SICAKLIĞIN EKSİ 45 DERECEYİ GÖRDÜĞÜ BÖLGEDE ARAMA YAPTILAR

Yeşiltaş, Antarktika'nın zorlu koşullarının hakim olduğu Nansen buzul bölgesinde kamp kurarak meteorit arama çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Çalıştıkları bölgedeki zorlu şartlara dikkati çeken Yeşiltaş, "3 bin 100 metre rakıma sahip ve hava sıcaklığının kuvvetli rüzgarın etkisiyle eksi 45 dereceyi bulduğu bölgede arama yaptık ve toplam ağırlığı 8 kilogram olan, aralarında nadir meteoritlerin de bulunduğu 66 meteorit topladık. Bu meteoritleri, kurulan iş birlikleri sayesinde ulusal ve uluslararası bilim insanlarıyla araştıracağız." dedi.

Meteoritlerin büyük kısmının Mars ve Jüpiter arasında bulunan bölgedeki asteroitlerden geldiğini belirten Yeşiltaş, atmosferden geçerek yeryüzüne düşen meteoritlerin bilimsel incelemelerinin uzayla ilgili birçok konuda bilgi edinmelerine olanak sağladığını bildirdi.