Türk boyları bakın nasıl yaşantı sürüyormuş. Asırlık arşiv ilk kez ortaya çıktı

Türk boyları bakın nasıl yaşantı sürüyormuş. Asırlık arşiv ilk kez ortaya çıktı
Türk boylarının günlük yaşamlarının bulunduğu fotoğraf albümü 111 yıl sonra ortaya çıktı. 1912-1913 yılları arasında çekilen fotoğraflar, Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyada yaşam süren farklı Türk boylarının günlük yaşantılarını, ekonomik faaliyetlerini gözler önüne seriyor.

Türk boylarının günlük yaşamlarına ait fotoğraflar ilk kez gün yüzüne çıktı. Hazine değerindeki fotoğraflar, Türk tarihine ışık tuttu ve adeta ezberleri bozdu. Bozkırda bulunan bu heykel, bir insan yüzü ve arkasındaki işaretlere sahip. Heykelin formu ve işaretleri son derece ilginç bütünlük oluşturuyor.

oyamxffcdka3u8anrz-b7w.jpg

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda titizlikle korunan albüm, Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyada yaşayan farklı Türk boylarının günlük yaşantılarını gözler önüne sermekte.

6pbzjbyz5uq51oxxktfb9w.jpg

1912-1913 yılında çekilen fotoğraflardan oluşan albümün, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Türkiye Cumhuriyeti'ne hediye edildiği öğrenildi.

r0mq9tazx0-cacql0p-e-a.jpg

Albümde Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyada yaşayan Sayan-Altaylar, Karakaslar, Tuvalar, Altaylar, Yakutlar, Kazaklar, Karakırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Azerbaycan Tatarları, Karaçaylar, Kumuklar, Kırım Tatarları, Başkurtlar, Çuvaşlar ve Kazan Tatarları gibi Türk boylarına ait dönemin sosyo-kültürel yapısına, inançlarına, ekonomik faaliyetlerine ve günlük hayatlarına ait fotoğraflar yer alıyor.

İşte Türk boylarının yaşantılarından tarihe ışık tutan o çarpıcı görüntüler:

oqeh7g-oak6s921v6-mjsw.jpg

Tarihi albümdeki Sayan-Altaylar Türk boyu, Güney Sibirya'da yaşayan bir Türk topluluğu. Altay dağları bölgesinde yaşamalarından dolayı Altay adıyla anılmışlardır.

guckwsglxekpm64yk8tijq.jpg

Altay-Sayan dağlık sisteminin kuzeyinde bulunan ormanlık Güney Sibirya bölgesi, Türk bozkır kültürünün ortaya çıkmasında büyük önem taşıyan, Bronz Çağı kültürlerine ev sahipliği yapmış bir coğrafya, olarak niteleniyor.

shzl3estrk-mostmb9qixq.jpg

Karakaslar olarak bilinen Türk boyu da albümde bulunuyor.

yfug6txo8k6ss8d7ex1ysg.jpg

Tuvalar veya Tıvalar, Rusya'nın Tuva Cumhuriyeti'nde ve Moğolistan'ın kuzeyinde yaşayan bir Türk halkı. Dilleri Türk dilleri'nin Sibirya grubu'na ait Tuvaca'dır. Toplam nüfusları 350.000 civarında seyrediyor.

dn8vx-pavei5sybor012oa.jpg

Yakutlar veya diğer adlarıyla Sahalar, Rusya içindeki Saha Cumhuriyeti'nde yaşamını sürdüren Türk halkı.

9qht94i7sec58zwe3lvdpw.jpg

Kafkasya'da Elbruz dağının doğu ve batısındaki yüksek dağlık vadilerde yaşayan Karaçay- Malkar Türkleri, tarih boyunca bölgede hâkimiyet kuran Kimmer, Saka (İskit), Bulgar, Sabir- Hun ve Kıpçak Türklerinin binlerce yıl süren etnik bütünleşmesinden süzülerek var olmuş Türk boyu olarak bilinmekte.

821ykaiu6eadjtzfmdh21a.jpg

Albümdeki Kumuklar, Azerbaycan Türklerinden sonra Kafkas bölgesindeki en büyük Türkçe konuşan halk olarak biliniyor. Kuzey Kafkasya'daki en büyük Türk halkı ve Dağıstan'daki üçüncü büyük halk olarak kayıtlara geçiyor.

mlbjqbyobek-373lt-vhmw.jpg

d7srijdn-k23mcv0jd-e8w.jpg

Albümde gerçek kıyafetleriyle bir şaman da yer almakta. Elindeki tokmak ve davul ritüelin en önemli parçasını oluşturuyor. Şaman kıyafetiyle inanılmaz bir görüntüye imza atarken, yüzü ve saçları da Şamana gizem katıyor.

oah49zjcdeeyuj5j4jkyqa.jpg

Albümde detaylıca Türk boylarına ait giysiler bulunuyor. Kıyafetler son derece ağır işçilikli ve kaliteli olduğu görülüyor. Kadınların başlıkları, takıları, kıyafetlerdeki simgeler tam manasıyla önemli bir veri kaynağı sağlıyor.

gmur38of3uw9kdghawskia.jpg​​​​​​​

hu9qlmvxpkc1yzt-fr3eg.jpg​​​​​​​

Avcı Türkler. Avrasya bozkırları genelinde bulunan doğancılık geleneksel biçiminde kartal ile birlikte yapılan av, çağdaş Kazakistan ve Kırgızistan'da görülmekte.

gmur38of3uw9kdghawskia.jpg6sgopsbcdu2c6pi8maqqma.jpg​​​​​​​

Geyiğin taşımacılıkta kullanımı. Geyiğin üzerinde bir bebek yer alıyor. Arkada geyik postuyla kaplanmış çadır göze çarpıyor.

tt7-5si450utvhjhdjxv1q.jpg

u6n1zhdow0exiqmgsljgyg.jpg

Toprak damlı evler. Tarihte Türk boylarının genelde su kenarlarında yerleşim yerleri kurdukları biliniyor.

gmpvo4-fqesgfkngl7or5w.jpg

hlepteozkk6cjgkz3q6lha.jpg

l7tuicby8uqfkzv6ck5w4q.jpg

lulxlvjydewe2i8an3o9uw.jpg

iazursxdaucec4jez84cgq.jpg

k93jazmsneepi9qf19yroa.jpg

ih317kmm-kms9yh6mbv90w.jpg

bwpe0y3czeuie3g-a7mdhw.jpg

idnabczw6kk7cdzbii6rda.jpg

tnbrjo3xwew6mfotrwuoog.jpg

ntralwcgiuukjak8qaddba.jpg

bratgyyof0argz6-tosfwa.jpg

tbu7nsulwkwwewfhqzzesa.jpg
​​​​​​​

İlgili Haberler