Türk dünyasının Türk Dil Bayramı kutlu olsun

Türk dünyasının Türk Dil Bayramı kutlu olsun
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen "Birinci Türk Dil Kurultayı"nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl "Dil Bayramı" olarak kutlanıyor.

Bugün Türk Dil Bayramı

Anadolu Ajansı''nda yer alan habere göre, ''''Türk Dili Tetkik Cemiyeti'''' adıyla 12 Temmuz 1932''de kurulan ve daha sonra "Türk Dil Kurumu" ismini alan cemiyet, ''Birinci Türk Dil Kurultayı''nı 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında yaptı.

Yaşamı boyunca Türk diline büyük önem veren Atatürk, daha Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulmadan görüşlerini çeşitli zeminlerde dile getiriyordu.

Atatürk, 2 Eylül 1930''da Prof. Sadri Maksudi (Arsal) Bey''in ''''Türk Dili İçin'''' adlı kitabının iç kapağına, ''''Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.'''' ifadelerini yazmıştı.

2 Temmuz 1932''de başlayan ve 11 Temmuz''da sona eren "Birinci Türk Tarih Kongresi"nin ertesi günü, Çankaya''da dil bilimcilerin de katıldığı toplantı sonunda Atatürk, ''''Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun." talimatı verdi.

Cemiyet, aynı gün 12 Temmuz 1932''de kuruldu. Cemiyetin kurucuları arasında hepsi milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları, Samih Rifat (Başkan), Ruşen Eşref (Ünaydın), Celal Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) beyler yer aldı.

Amaçlarını, "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek." olarak ilan eden Cemiyet, 26 Eylül - 5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı''nda Birinci Türk Dili Kurultayı''nı topladı.

Bu ilk kurultayın açılışı, 27 Eylül tarihli Vakit gazetesinde şöyle yer aldı:

"Saat 14.00...Herkes yerinde idi. Biraz sonra Türk''ün büyük mürşidi Gazi hazretleri, yanlarında Büyük Millet Meclisi Reisi Kazım Paşa, Maarif Vekili Reşit Galip Bey, Fethi Bey, Ordu müfettişlerinden Fahrettin, Ali Sait paşalar, kumandanlardan Şükrü Naili, Salih paşalar olduğu halde salona dahil oldular. Bu esnada şehir bandosu, İstiklal Marşı''nı terennüm etmeye başladı."

TÜRK DİL BAYRAMI KUTLANIYOR

Türk Dil Bayramı, Kaptan Mustafa Can tarafından da kutlandı. Sosyal medyadan paylaşım yapan Can, “Türk demek Türkçe demektir. Ne mutlu Türküm diyene. 26 Eylül Türk Dil Bayramı kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.