Türk profesör koronada korkutan gerçeği duyurdu. Flaş 2002 detayı

Türk profesör koronada korkutan gerçeği duyurdu. Flaş 2002 detayı
Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, 2002 yılında korona virüsün neden olduğu SARS salgınından sonra 2 yıl geçmesine rağmen bazı hastaların akciğer kapasitelerinin normale dönmediğini açıkladı.

Korona virüse ait yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Salgın sonucunda şu ana kadar dünyada 1 milyondan fazla insan hayatını kaybederken, virüs hakkında dikkat çeken bir bilgi daha ortaya çıktı.

Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, koronaya ait korkutan bir gerçeği kamuoyuna duyurdu.

2002 yılında koronadan kaynaklı SARS salgınında hastalanan kişilerin akciğeri ile ilgili sorunların devam ettiğini belirten Sönmez, şu ifadeleri kullandı:

2002'de korona virüsün sebep olduğu SARS salgınında; hastaların bir kısmında, 2 yıl sonra bile akciğer kapasite normale dönmemiş.

Ancak SARS salgınında hastalanan kişi sayısı 8422, vefat 940 iken; şimdi bilinen vaka sayısı 38.5 milyon, vefat 1,1 milyon civarıdır.

Bu salgında henüz çok vakit geçmediği için; iyileşen hastalarda şikayetlerin bir kısmının 6 ay kadar sürdüğünü görüyoruz.

Bu tablo için #LongCovid ifadesi kullanılıyor.  En çok devam eden şikayet; bitkinlik ve nefes darlığı.

Şikayetlerin niye sürdüğü hakkında bazı teoriler var; - Virüsün bağışıklık sisteminin işleyişini bozması - Otonom sinir sistemini bozması. 

guner-sonmez-001.jpg