Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bulut, sağlıkta dijital dönüşümün en büyük tehlikesini açıkladı

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bulut, sağlıkta dijital dönüşümün en büyük tehlikesini açıkladı
“Elektronik ortamda ve internet üzerinden yapılan görüşmeler hasta sırlarının korunması açısından çok büyük risk teşkil ediyor” diyen TTB Genel Sekreteri Bulut, “Ayrıca Malpraktis konusunda da sorunlar doğacaktır. Yani doktorun online sistem ile ameliyat yaparken yanlış komut gitmesi veya internetin kesilmesi durumunda hastada oluşabilecek sorunları kim üstlenecek” diye sordu.

YENİÇAĞ/ ANKARA- Halil YATAR

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, sağlıkta online döneme geçişin birçok sorun yaratabileceğine dikkat çekti.

“BAKANLIĞIN KİME İHALE VERECEĞİ ÖNEMLİ”
Sağlıkta online dönemin en büyük sorunu hasta sırlarının korunması olduğunu belirten Bulut, “Dijital teknolojinin kullanımı masraf gerektiren işlerdir. Buradan da anlaşılıyor ki burada bir rant çevresi var. yazılım, server gibi internet hattının oluşturulmasından bahsediliyor. Günde yüz binlerce vatandaşın internette görüntülü paylaşım yapmasının internet ağını nasıl etkileyeceği de araştırılması gereken konu. Tabi birde bu sistemi kurmak için Sağlık Bakanlığı kime ihale vereceği de önemli bir konu. Rant alanı yaratılmak isteniyor olabilir.

“HACKLENMESİ BÜYÜK TEHLİKE”
Burada temel sorun hasta sırları ile ilgili olacaktır. Tıbbın temel ilkelerinden birisi de hasta sırlarını korumaktır. Elektronik ortamda yapılan konsültasyon, görüşme bir şekilde dışarı sızabilir ve insanların bir şekilde sağlık açısından fişlenmelerine yol açabilir. Ya da art niyetli bir takım kişiler tarafından hacklenerek kişi hakkında özel bilgileri toplayabilir. Hasta sırlarını korumak açısından büyük bir sorun teşkil ediyor”
ifadelerini kullandı.

“TEMEL SORUN SIRLARIN KORUNMASI”
Bir başka sorunun ise ameliyatlarda robotik cerrahiyi kullanma ile ilgili de sorunların olduğuna dikkat çeken Bulut, “Malpraktis konusunun da yasalarda açmazları var. İnternet kesintisine bağlı bir olay geliştiğinde ya da hatalı komut gitmesi üzerine hastada doğacak sorunları kim karşılayacak? İletişim sistemi mi sağlık bakanlığı mı? O yüzden Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında görüşmeler artmalı. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldi iki bakan malpraktis yasası ile ilgili görüştüler. Görüşme sonrasında da salıkta online döneme geçişi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Hazırlıksız başlanan bir iş. Temel sorun hastaların sırlarının korunması konusunda yaşanacaktır” diye konuştu.