Turkcell satışında çok önemli gelişme

Turkcell satışında çok önemli gelişme
Çukurova, Alfa'nın Turkcell'deki paylarını alma hakkını kullanamadı. Rus tarafı hisseleri satın alırsa şirketin yönetimine hakim olacak.

Bloomberg News’in konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Çukurova Holding, Mikhail Fridman’ın Turkcell’de dolaylı olarak sahibi olduğu yüzde 13.2 payı alma hakkını kullanmadı.

Reuters’ın konuya yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği bilgiye göre ise Alfa’nın satın almayı gerçekleştirmesi halinde bunu 28 Kasım’a kadar açıklaması gerekiyor.

İngiliz tahkim mahkemesinin Ağustos ayı başında açıklanan  kararına göre Çukurova’nın 18 Kasım’a kadar Rus Alfa grubunun telekom varlıklarını yöneten LetterOne şirketine ait Turkcell’deki dolaylı yüzde 13.22 payı 2.7 milyar dolara satın alması, ya da elindeki yüzde 13.76 hisseyi Letterone’a 2.8 milyar dolara satması gerekiyordu. Tahkim mahkemesinin hükmettiği fiyatlar Turkcell’in tamamının yaklaşık 20 milyar dolar ettiği anlamına geliyor. Reuters verilerine göre hisselerin son kapanış fiyatına göre şirketin piyasa değeri ise 6.4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

TURKCELL’İN ORTAKLIK YAPISI NASIL?

Turkcell İletişim’in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding’e, yüzde 13,07’si Teliasonera’ya ait, yüzde 35,88’i ise halka açık. Turkcell Holding ise yüzde 53’ü Çukurova Telecom Holdings (CTH), yüzde 47’si Teliasonera’da bulunuyor. Altimo’nun CTH’de yüzde 49 hissesi bulunuyor.

TURKCELL’DE SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Turkcell’in üç tane ortağı bulunuyor. Bunlar Çukurova, Rus Alfa ve İsveçli Sonera. Alfa Grubu’na rehinli Turkcell hisselerinin geri alımı için 2014’te Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalanmış. Alfa Grubu’na olan 1.6 milyar dolarlık borç ödenmişti.

Böylece şirkette yönetim Türklerin elinde kalmıştı.

İngiliz Tahkim Mahkemesi’nin verdiği karara göre ya Çukurova Turkcell’in yüzde 13.22 payını 2.7 milyar dolara satın alacak ya da yüzde 13.76 Turkcell hissesini 2.8 milyar dolara satacaktı.

Peki ya bu duruma nasıl gelindi? Çukurova 2005 yılında mali zorluklar yaşayınca İsveçli Sonera şirketin tamamını almak istedi. Böyle olunca Çukurova da Rus Alfa’yı Turkcell’e ortak olarak aldı. Ortaklık üçe bölündü yönetim yine Türklerde kaldı.

2009 yılına gelindiğinde Alfa ile Sonera ortak bir konsorsiyum kurarak Turkcell’de yönetimi ele almaya karar verdi ama bu ortaklık kısa sürede bitti.