Türkiye Avrupa’da birinci sırada. Kanserden daha çok can alacak

Türkiye Avrupa’da birinci sırada. Kanserden daha çok can alacak
Gereksiz kullanım arttıkça antibiyotik direnci artıyor, antibiyotikler en basit hastalıklarda dahi işe yaramaz hale geliyor. Uzmanlar 2030’lu yıllarda bu durumun kanserden daha çok can alacağını söylüyor.

Türkiye, antibiyotik kullanımında da antibiyotik direncinde de Avrupa’da birinci sırada yer alıyor.

Türkiye''de korona virüs nedeniyle hastanede yatan hastalarının yüzde 60''a yakını antibiyotik kullandı. Yoğun bakımda bu oran yüzde 90''a yaklaştı.

Klimik Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazlım Aktuğ Demir, Bin 537 hastanın incelendiği bir çalışmada hastaların yüzde 74''üne hastaneye yatar yatmaz antibiyotik verildiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Antibiyotikler doğru zamanda doğru hastalıkta kullanıldığında hayati önemde ancak gereksiz kullanım arttıkça antibiyotik direnci artıyor. Antibiyotikler en basit hastalıklarda dahi işe yaramaz hale geliyor.

Prof. Dr. Nazlım Aktuğ Demir, "Bazen öyle hastalar geliyor ki Türkiye''de ve dünyada bulunan bütün antibiyotiklere dirençli olduğunu görüyoruz. Biz bu hastaları maalesef hiçbir tedavi veremediğimiz için kaybediyoruz" diye konuştu.

Antibiyotik direncinin çok büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Demir, "2030 yılında antibiyotik direncine bağlı ölümlerin kanserler dahil olmak üzere birçok hastalıktan daha fazla ölüme neden olacağı öngörülmektedir" açıklaması yaptı.

Dünyada her yıl 700 bin kişi antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor.