TÜİK makyajlı rakamları açıklayadursun gerçek enflasyon bu işte

TÜİK makyajlı rakamları açıklayadursun gerçek enflasyon bu işte
TÜİK'in verilerine göre, enflasyon yüzde 2,39 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 19,89 oldu. Ancak, gıda enflasyonunun bu verilerden daha fazla olduğunu gösteren zamlar yağmur gibi yağmaya devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Tüketici fiyatları, ekim ayında aylık bazda 2,39 yüzde artarken, yıllık enflasyon yüzde 19,58''den yüzde 19,89''a yükseldi.

Vatandaş, enflasyonu hesaplarken aldığı maaşla ne kadar iyi geçindiğine bakarken, gıda fiyatlarına üst üste zam gelmeye devam etti. Diğer yandan, TÜİK’in açıkladığı verilere olan güven ise her geçen gün azalıyor.

Zam şampiyonu ayçiçek yağına bir kez daha zam gelmesiyle vatandaş, son bir buçuk yılda gelen zamlar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

2019 yılının Mart ayından itibaren bu yılın ekim ayına kadar ayçiçek yağına yüzde 120’yi aşan oranda zam yapılması etiketlerle gözler önüne serildi.

Son bir buçuk yılda 42,50 TL''den 119,95 TL''ye çıkan yağ fiyatları dikkat çekti.

MAKAS DAHA DA AÇILACAK

Yıllık tüketici enflasyonu beklentinin hafif altında kalırken, üretici fiyatlarında beklentilerin üzerinde hızlı artış dikkat çekti. Üretici fiyat endeksi ekimde bir önceki aya göre yüzde 5,24 arttı. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 46,31 olarak kaydedildi.

Böylece ÜFE-TÜFE makası 26,42''ya çıktı. Yapılan son zamlar bu makasın daha da açılacağını ve tüketici enflasyonunu yıllık yüzde 20''nin üzerinde tamamlayabileceğini gösteriyor.

“ENFLASYON EN YÜZDE 50”

Ekonomist Özgür Demirtaş ise TÜİK''in verilerinin aksine gerçek enflasyonun en az yüzde 50 olduğunu belirtti.

İlgili Haberler