Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü imzayı yandaş medya böyle gördü. Fransa'ya da 2009'da evet denmişti. 30 terörist iade edilecek mi?

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü imzayı yandaş medya böyle gördü. Fransa'ya da 2009'da evet denmişti. 30 terörist iade edilecek mi?
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandumun imzalanmasını iktidara yakın medya 'zafer' diye gördü. Fransa ise 2009'da kabul edilmişti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç''in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. Anlaşmaya göre Türkiye, İsveç ve Finlandiya''nın NATO üyeliği için blokajı kaldırıyor

Ancak imzalanan anlaşmanın 8. Maddesi’nin 3. Fıkrası şöyle:

"Finlandiya ve İsveç, terör zanlılarının Türkiye''nin devam eden sınır dışı veya iade taleplerini, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, kanıt ve istihbaratı dikkate alarak süratle ve eksiksiz bir şekilde ele alacak ve Türkiye ile iade ve güvenlik işbirliğini kolaylaştırmak için gerekli ikili yasal çerçeveleri Avrupa mevzuatına uygun olarak oluşturacaktır. İade sözleşmesi."

Bu maddeyi görmezden gelen iktidara yakın medya “Madrid’de zafer”, “Diplomasi zaferi” gibi başlıklar manşete taşıdı. 

Öte yandan,  Fransa, NATO''nun askerî kanadından 1966''da çekilmiş ve 3 Nisan 2009''da ise geri dönmüştü. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olma sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, Türkiye’den ‘seçim yapmasını’ istedi. Colonna, Ankara’nın “davranışlarının” NATO içinde soru işaretlerine yol açma riski bulunduğunu öne sürdü.

İKTİDARA YAKIN GAZETELER MUTABAKATI BÖYLE MANŞETTEN VERDİ:

Hürriyet:

Milliyet:

Sabah:

Takvim:

Posta:

İlgili Haberler