Türkiye Libya’ya ne zaman asker gönderecek?

Türkiye Libya’ya ne zaman asker gönderecek?
Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM’de kabulünün ardından Mehmetçik’in Libya’ya ne zaman gideceği merak konusu oldu. Tezkere, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin bütün yetkinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmesini içeriyor. Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Ocak’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme sonrasında bir karara varması bekleniyor.

YENİÇAĞ / İSTANBUL

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Libya’ya gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi.

Kabul edilen tezkereye göre, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin bütün kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Cumhurbaşkanlığının Anayasa’nın 92’nci maddesine dayanarak bir yıl süreyle istediği asker gönderme yetkisinde, “Hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması” ibaresi yer alıyor.

Mehmetçik’in Libya’ya hangi şartlarda ve ne zaman gideceğine ilişkin karar alma ve uygulama yetkisini tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a veren tezkerenin Doğu Akdeniz’de hangi gelişmelere kapı aralayacağı merak edilirken, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı kritik görüşme büyük önem taşıyor.

HAREKÂT KARARINI PUTİN İLE GÖRÜŞMESİNDEN SONRA VERMESİ BEKLENİYOR

Bugün ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Ocak’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye’de bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Libya’ya asker gönderme kararını Putin ile görüşmesinden sonra alması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay Katar’da Milli Savunma bakanı Hulusi Akar ile görüşen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın asker talebinde bulunmuş olabileceği iddia edilmişti.

Görüşme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye’nin Libya’ya asker gönderebileceği mesajının hemen ardından gerçekleşmişti.

Aralık ayında Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ imzalanmıştı. TBMM’de onaylanan muhtıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmî Gazete'de yayımlanmıştı.

Muhtırada, Türkiye’nin Libya'da Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına eğitim ve malzeme desteği verebileceği ve talep edilmesi halinde ortak Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulabileceği, kara, deniz ve hava araçları, silahları, eğitim üsleri tahsis edilebileceği belirtilmişti.

ERDOĞAN “TÜRKİYE KENDİSİ KARAR VERECEK” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Aralık’ta katıldığı TRT ortak yayınında Libya’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin bir soruya, “Böyle bir davet gelmesi durumunda Türkiye nasıl bir inisiyatif üstleneceğine kendisi karar verecektir. Biz bir yerlerden izin almayız. Kaldı ki Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır Hafter'e her türlü askeri destek sağlayarak BM kararlarını da deliyor. Özellikle Türkiye Libya'da faaliyet gösteren gemileri koruma hakkına da sahiptir. Türkiye dışına asker gönderilmesi bakımından atılması gereken adımlarımız var. Asker veya askeri iş birliği mutabakat muhtırası iki ülke arasında eğitim ve teknik destek konularında iş birliğine yöneliktir. Libya'ya her türlü desteği vermeye açığız.” yanıtını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 8 Ocak’ta görüşeceğini açıklamıştı.

Erdoğan, “Sayın Putin ile bir görüşme talebim var. Önümüzdeki ayın 8'inde Türkiye'de olacak. Ondan önce bu görüşmemizi yapalım. Çünkü Hafter konusu istiyorum ki Rusya ile münasebetlerde yeni bir Suriye doğurmasın. Ocak'taki görüşme ayrı, TürkAkım projesinin açılışını yapacağız. Putin ile Libya ve Hafter konusuyla ilgili telefonda görüşeceğim.” açıklamasında bulunmuştu.