Türkiye'de risk her geçen gün artıyor. Uzman isim yapılması gerekeni açıkladı

Türkiye'de risk her geçen gün artıyor. Uzman isim yapılması gerekeni açıkladı
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, en sık Japonya ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde rastlanan mide kanserinin, Türkiye’de de artışa geçtiğini söyledi. Pata, mide kanseri tehlikesi karşı Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi.

Korona virüs salgını ile birlikte beslenme alışkanlıklarında düzelmeler meydana gelse de Avrupa tipi veya uzak doğu tipi beslenmenin Türkiye’de yaygınlaşması ile birlikte mide kanseri riski de artıyor.

DHA’da yer alan habere göre Mide kanserine en sık Japonya ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde rastlanıyor. Avrupa ülkeleri ile ABD’de görülme oranlarının yaklaşık 100 binde 12-15 civarında olduğu belirtiliyor. Hazırlanan klinik protokolde, 100 bin kişide 14.2 ile Türkiye’nin mide kanserinde orta riskli bölgeler grubunda yer aldığı kaydedildi. Diğer yandan tüm kanserler arasında erkeklerde yüzde 5,8 ile beşinci sırada yer alan mide kanserinin, kadınlarda ise yüzde 3,7 ile altıncı sırada yer aldığı görüldü.

“OBEZİTEDE İLK SIRADA YER ALIYORUZ”

Mide kanserini önlemedeki en önemli adımın sağlıksız beslenmenin önüne geçilmesi olduğuna dikkat çekilen protokolde obezitenin artmasıyla doğru orantılı olarak mide kanseri görülme sıklığının da arttığına işaret edildi. Bu nedenle Akdeniz tipi beslenme ile birlikte kilo kontrolünün mide kanseri riski azaltabileceği uyarısında bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, sözlerine şöyle devam etti:

“Ne yazık ki son yıllarda Avrupa ülkeleri arasında obezitede ilk sırada yer alıyoruz. Bunun bir an önce önüne geçmemiz gerekiyor.

Öte yandan Batı tipi beslenme de mide kanserinin artışına yol açabiliyor. Özellikle donmuş gıdalar ve fastfood bu anlamda çok tehlikeli.

Tuzlanmış, salamura veya turşu benzeri aşırı tuz içeren yiyecekler; etleri mangal, barbekü gibi doğrudan ateşte pişirmek ve fazla miktarda işlenmiş et ve et ürünlerinin sık tüketiminin mide kanseri riskini artırdığı görülmektedir.”

HELİKOBAKTER PİLORİ RİSKİ

Helikobakter pilori olarak adlandırılan mide bakterisine bağlı enfeksiyonun, gastrit, ülser hatta yıllar içinde doku değiştirerek mide kanserine dahi yol açabileceğine dikkat çeken Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, şu ifadeleri kullandı: 

“1994’de Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı raporla helikobakter pilori mide kanserinin en önemli nedenleri arasında sayılmış. Helicobacter pylori sadece insan midesinde yaşayabilir.Mide asidinin tüm bakterileri öldürür ancak birtakım enzimler salgılayarak o asitli ortamın içinde yaşayabilir. Helkobakter pilori, yiyeceklerden, içeceklerden bulaşmaz.

İnsandan insana bulaşır. Anneden çocuğa bulaş en sık karşılaşılan yollardan birisidir. Uzun yıllar midede sessiz yaşayabilir. Yıllar sonra başka vücut içerisinde başka faktörlerle bir araya gelerek gastrit, ülser veya doku değişmesine paralel olarak kansere yol açabilir”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı