Türkiye'nin büyüme hedefi Dünya Bankası beklentisinin yarısına eşit!

Türkiye'nin büyüme hedefi Dünya Bankası beklentisinin yarısına eşit!
Meclis'te kabul edilen 2019 bütçesini eleştiren İYİ Partili Aydın Adnan Sezgin, "Dünya Bankası'nın bizden beklentisi 4.7 iken 2019 bütçesinde büyüme hedefimiz 2.3. Yani beklentinin yarısına eşit" ifadelerini kullandı.

Meclis’te konuşan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası’nın Genel Kurul toplantısının 3 ay öne çekilmesine tepki gösteren İYİ Partili Aydın Sezgin, “Merkez Bankası’nın olağan Genel Kurul toplantısı 3 ay erkene alınmıştır. Merkez Bankası’nın karına daha erken el koyma çabası, devlet kasasında para kalmadığını ve erken seçim harcamaları için kullanılacağını, kar payından medet umulduğunu ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta düzenlenen toplantıdaki açıklamalarının bir itiraf niteliğinde olduğunu söyleyen Aydın Sezgin, “Sayın Bakanın sözleri ekonomimizin zafiyetini gösteren açık bir itiraftır. Ankara Milletvekilimiz Sayın Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’na ilişkin bu uygulamayla ilgili ve diğer konulara dair eleştirilerini geçtiğimiz hafta gayet bilge bir şekilde Genel Kurul ile paylaştı. İktidar palyatif tedbirlerle krizi kontrol altında tutmaya çalışmaktadır. Bir yandan da fütursuz bir seçim ekonomisi politikası izlenmektedir. İktidarın muradı herhalde krizi çözmek değildir. Onun için de krizin varlığını reddetmektedir” dedi.

40-50 yıl önceki enflasyon rakamlarını ön planda tutarak ekonomimizin şu anki durumunun örtülemeyeceğini dile getiren Sezgin, “Türkiye 1960 ile 2018 yılları arasında ortalama yüzde 4.6 büyümüştür. Ak Parti iktidarı döneminde ise büyüme ortalaması yüzde 4.4’tür. Büyüme hızı 2018 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1.6’ya düşmüştür. Yani iktidarın iddia ettiğinin aksine Türkiye’nin son 16 yılda büyüme hızı azalmıştır. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası verilerine göre de Türkiye standardındaki ülkelerin 2018-2019 yılı büyüme oranı yüzde 4.7 olması gerekirken bütçedeki 2019 yılı hedefi 2.3’tür. Dış borcumuz dağ gibi birikmiştir. Yurt dışından temin edilen borcun faizi ortalama 2 kat artmıştır” ifadelerini kullandı.

Dünya’da en yüksek faiz rakamlarına sahip olan ülkelerde 2. Sırada yer aldığımızı vurgulayan Sezgin, “Yabancı ortağı olan köklü bir özel bankamız, daha birkaç gün önce yüzde 13.80 faiz oranına rağmen 1 milyon dolar borç bulamamıştır. Dünyada bizden yüksek faize sahip tek ülke ekonomisi yıllardır toparlanamayan Arjantin’dir” diye konuştu.