Türkiye'nin de aldığı Çin aşılarına inceleme

Türkiye'nin de aldığı Çin aşılarına inceleme
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, Çin menşeili Sinovac ve Sinopharm aşılarının nisan ayı sonunda incelenmeye başlanacağını duyuruldu.

Dünya Sağlık Örgütü''nden Türkiye’nin de satın aldığı Çin menşeili Sinovac aşısı ile ilgili açıklama yapıldı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Sinovac ve Sinopharm aşılarını incelemeye nisan sonunda başlayacaklarını bildirdi.

Reuters’ın aktardığı habere göre, Çin menşeili aşılarda daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu aktarıldı. Açıklamada, korona virüs aşılamasının virüsün başkalarına bulaşmasını önlediğine dair yeterli veri olmadığı ifade edildi.

Basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü ayrıca, aşı pasaportu gündemine de değindi. Ülkeler arası seyahatlerde kullanılacak olan aşı pasaportunun zorunlu olmasına karşı durulduğu belirtildi. 

DSÖ''NÜN WUHAN RAPORU

Geçtiğimiz hafta DSÖ''nün korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Wuhan''da araştırma yapan uzman ekibin taslak raporu basına sızdırılmıştı. 

Raporda, Sars-Cov-2 virüsünün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığı tespiti yer alırken bu hayvanın ne olduğunun henüz bilinmediği belirtildi.

Amerikan haber ajansı Associated Press''in (AP) Cenevre''deki bir diplomattan aldığı taslak raporda, korona virüsün insan yapımı olup laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin ''son derece düşük'' olduğu saptamasına yer verildi. Taslak raporda, virüsün yarasalardan insanlara geçişi arasında bir başka hayvanın daha bulunmasının en muhtemel senaryo olduğu ifade edildi. AP''nin haberinde, pangolin, vizon ve kedilerin olası taşıyıcı hayvanlar olabileceği iddia edildi.

Raporda, yarasalardan insanlara doğrudan sıçrama ihtimali de ''olası'' olarak değerlendirilirken, dünya çapına yayılmanın ''soğuk zincir'' gıda ürünlerinden kaynaklanmasının da ''olası ama muhtemel olmadığı'' belirtildi. Virüsün kökenlerine ilişkin birçok soru yanıtsız kalırken, laboratuvar/insan yapımı iddiası haricindeki her türlü olası senaryo üzerinde daha fazla inceleme yapılması gerektiği belirtildi. 

DSÖ''nün Wuhan''daki bulgulara dayanan raporunun açıklanması birkaç kez ertelenmiş, Batı dünyasında Pekin yönetiminin kuruma baskı yaptığı öne sürülmüştü. Çin ise hem bu suçlamayı, hem de virüsün insan yapımı olduğu iddiasını kesin bir dille reddetmişti. 

İlgili Haberler