Türkiye’nin destek verdiği Maduro sözde soykırımı tanımış

Türkiye’nin destek verdiği Maduro sözde soykırımı tanımış
2005'te Venezüella Meclis Başkanlığı görevini yürüten Nicolas Maduro’nun sözde Ermeni soykırımını tanıdığı ve Türkiye'nin Avrupa Birliği’nin üyelik sürecinin askıya alınmasını istediği ortaya çıktı.

Ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘dik dur kardeşim yanındayız’ sözleriyle destek verdiği Venezüella Başkanı Nicolas Maduro’ya, birçok bakan ve milletvekili de ‘yanınayız’ mesajı göndermişti. Her fırsatta Türkiye’yi ve Türk insanını çok sevdiğini dile getiren Maduro’nun, 14 Temmuz 2005'te meclis başkanlığı yaptığı dönemde, sözde Ermeni soykırımını tanıdığı ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin askıya alınması istediği ortaya çıktı.

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ SÜRECİ ASKIYA ALINSIN”

Maduro’nun imzaladığı kararın amacı şu maddelerle sıralandı;

“Ermeni Halkına, Ermenilerin devletine ve güçlü Venezüellalı Ermeni toplumuna haklı ve geciktirilmekte olan adalet arayışlarını desteklediğimizi ifade etmek.”

“Avrupa Birliği’nden Türkiye’nin üyeliğini, Türkiye, Ermeni Soykırımı’nı tanıyıncaya kadar ertelemesini talep etmek.”

51457098_524931384668448_6713429716423933952_n.jpg

DÖNEMİN MECLİS BAŞKANI ARINÇ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Maduro’nun bu davranışına, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç, mektup yazarak, sert bir dille yanıt vermişti. Arınç mektupta,

“Venezuela Ulusal Meclisi'nin 14 Temmuz 2005 tarihinde 1915 yılında Türklerle Ermeniler arasında meydana gelen karşılıklı bazı trajik olayları tek taraflı soykırım olarak niteleyen bir karar kabul ettiğini büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığıyla öğrendim” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler