Türkiye’nin durumunu anlatan gerçek ikinci el otomobil satışlarında ortaya çıktı

Türkiye’nin durumunu anlatan gerçek ikinci el otomobil satışlarında ortaya çıktı
Türkiye’de sıfır araç satışlarında geçtiğimiz yıl yaşanan büyük düşüş ikinci el araç fiyatlarının tavan yapmasına neden olmuştu. 2020 yılında satış öncesi oto ekspertize giden her 100 arabaların 9’unun pert çıktığı ortaya çıktı. Yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır araç alamayan vatandaş iyi durumdaki ikinci el arabalara bile erişemez oldu.

Türkiye’nin 2020 yılı için ekspertiz raporu ortaya çıktı.

Korona virüs pandemisi öncesi sıfır araç satışlarının çakılması, akabinde salgının getirdiği ekonomik sıkıntılar otomotiv sektörünü zora sokmuştu.

Sıfır araç alamayan vatandaş ilgilisini ikinci el araçlara çevirirken talep artışıyla ikinci el otomobil fiyatlarında da patlama yaşandı. 2019 yılında 20-30 bin TL’ye satılan ikinci el bir aracın fiyatı 50-60 bin TL’lere yükseldi.

İkinci el araç satışındaki artış, ekspertizlere de ilgiyi artırdı. Yayımlanan son rapora göre 2020’de ekspertize giden 100 araçtan 9’unun pert olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl satılan 8,2 milyon ikinci el araçtan yüzde 65'inin ekspertiz işlemi gördü. Ekspertiz işlemlerinde hiç olmadığı kadar değişen/boyalı parça işlemi kayıtlara geçti.

Vatandaşların ekonomik sıkıntılar nedeniyle sıfır araç bir yana ikinci el araçta bile daha yaşlı ve kazalı arabalara yönelmesi de ekspertiz raporlarına da böyle yansıdı.