Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı Brexit nedeniyle tehlikede

Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı Brexit nedeniyle tehlikede
Türkiye'nin İngiltere'ye gerçekleştirdiği 14 milyar dolarlık ihracat, Brexit nedeniyle tehlikede. 29 Mart'ta AB'den ayrılacağı belirtilen İngiltere'nin Türkiye dahil pek çok ülkeyle gümrük anlaşması imzalaması gerekiyor.

YENİÇAĞ / İSTANBUL

İngiltere’nin 2016 yılında kabul ettiği Brexit oylamasıyla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alması, Türkiye gibi AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalamış ülkeleri olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

Hâlihazırda Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından olan İngiltere, AB’den ayrılması durumunda Gümrük Birliği anlaşmasının da dışına çıkmış olacak. Bu durum, İngiltere’ye 14 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren Türkiye’yi kaygılandırıyor.

Financial Times(FT) gazetesinin haberine göre Türkiye, söz konusu tehlikenin oldukça farkında ve bu durumu düzeltmek için çıkış yolları aramakta.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin imzaladıkları Gümrük Birliği anlaşması, Türkiye’de bazı kesimler tarafından eleştirilse de düşük gümrük vergileri ile AB pazarına ihracat yapma olanağı sağlamakta. Ancak, İngiltere’nin Brexit oylaması sonrasında AB’den kopması, Gümrük Birliği anlaşmalarının da artık söz konusu ada ülkesi için geçerli olmayacağı anlamına geliyor.

İngiltere ile kapsamlı politik ilişkileri bulunan Türkiye, Brexit anlaşmasının oylanmasından bu yana çeşitli sektörlerde ada ülkesiyle işbirliklerine imza atmakta. Son olarak Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı projesi için İngiliz firmalarıyla beraber çalışılmakta.

Türkiye’nin özellikle otomobil sektörünün etkileneceğini belirten FT, İngiltere’ye yıllık 3,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomobil sektörü, Türkiye ile İngiltere arasında olası bir gümrük anlaşması olmaması durumunda sıfırlanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Otomobil sektörü dışında, beyaz eşya ve tekstil sektörünün de etkileneceğini kaydeden FT, Türkiye’nin büyük beyaz eşya üreticilerinin İngiltere pazarından en fazla pay alan şirketlerden olduğunun altını çiziyor.

Tekstil ve beyaz eşya üretiminin Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelerde daha ucuz olduğunu belirten Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birinin direktörü, gümrük anlaşmasının imzalanmamasını ‘’doğal olarak maliyetleri de arttıracağını’’ altını çizdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Türkiye ile yeni bir Gümrük anlaşmasının Brexit’in uygulanacağı son tarih olan 29 Mart’a yetişmeyeceğini belirtti.