Türkiye'yi bir günlüğüne atanmış bir isim yönetecek

Türkiye'yi bir günlüğüne atanmış bir isim yönetecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti nedeniyle, Türkiye'yi bir günlüğüne "atanmış" Cumhurbaşkanı Yardımcısı yönetecek. Atanmış bir ismin cumhurbaşkanlığına vekalet edecek olması, demokratik teamüllere aykırı olarak değerlendiriliyor.

Suriye'de yaşanan İdlib krizini Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı vekaletini yardımcısı Fuat Oktay'a bıraktı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı vekaletini Resmi Gazete yayımlanan karar kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a verirken, vekalet kararında şu cümlelere yer verildi: "27 Ağustos 2019 tarihinde Rusya Federasyonu'na ziyarette bulunacağımdan, dönüşüme kadar Cumhurbaşkanlığına; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 106 ncı maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay vekalet edecektir. Bilgilerinize sunarım."

REFERANDUMDA EN ÇOK TARTIŞILAN KONULARDAN BİRİYDİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için 2017'de yapılan referandum sırasında muhalefetin en çok tepki gösterdiği konuların başında, seçilmiş cumhurbaşkanının yerine yurtdışı ziyaretlerde veya olağanüstü durumlarda atanmış birisinin vekalet etmesi geliyordu. Referandum sürecinde anayasa değişikliğiyle atanmış birisinin Cumhurbaşkanlığı'na vekalet edecek olması ciddi tepkiler yol açarken atanmış birisinin vekaleti ise demokratik temaüllere aykırı olduğuna dair değerlendirmelere yol açmıştı.

Parlamenter sistemde ise, Cumhurbaşkanı'nın yerine TBMM Başkanı vekalet ederken, Başbakan'ın yerine ise, başbakan yardımcılarından bir isim vekaleten bakıyordu.