Twitterdaki trollerle ilgili şok gerçek...

Twitterdaki trollerle ilgili şok gerçek...
Twitter’ın Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan ve Çin kaynaklı binlerce hesabı kapatmasının ardından troller yine gündeme geldi. Sanılanın aksine tek bir trol profili yok ama bu hizmeti sağlayan şirketler var.

İndependent Türkçe'nin haberine göre Twitter’ın Türkiye’den 7 bin 340 hesabı kapatması son günlerde sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. 

Kimileri Twitter’ın ifade özgürlüğüne darbe vurduğunu savundu kimileri de gelişmeyi olumlu buldu. 

Twitter’ın “Troll hesaplarla” ilgili beraber çalıştığı Stanford İnternet Gözlemevi’nin konuyla ilgili hazırladığı raporda kapatılan hesapların çoğunun, aynı gün, sahte kimliklilerle ve benzer kullanıcı adıyla açılan hesaplar olduğu ifade ediliyor. 

Twitter’ın ‘Troll’ operasyonu Türkiye’ye özgü değil. Rusya ve Çin’den çok sayıda hesabı kapatan Twitter, daha önce de Suudi Arabistan ve Mısır kaynaklı 7 bin 891 hesaba erişimi durdurmuştu. Twitter, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında olduğu ülkelerden yönetilen troll hesabı ağının Riyad yönetiminin öven paylaşımlarda bulunduğunu tespit etmişti.  

ŞİRKETLER HİZMET VERİYOR

Aslında sosyal medyada troll ve bot hesap kullanma yöntemi yeni değil ve son yıllarda bu iş daha teknik yöntemlerle yapılıyor.

Onbinlerce liraya yazılım kuran şirketler, yapay zeka da kullanarak sisteme tanımladığı hesaplardan otomatik tweetler atıyor. 

Bu tweetleri atmak için bilgisayarın veya telefonun başında bir kişinin olması gerekmiyor.

Tüm organizasyonu bilgisayar kendi başına halledebiliyor. Bir tweet ise ortalama 20 saniyede atılıyor.

Yani “Tam mesai’ yapan bir bilgisayar günde 2 bin tweet atabiliyor.

Bu hizmetin karşılığı ise tweet başına 1 TL’ye kadar çıkıyor.

Sadece troll ve bot hizmeti karşılığı ayda onbinlerce lira gelir elde eden şirketler var. 

EN ÇOK SANAT CAMİASI 

Trol kullanımının en fazla sanat ve futbol camiası, TV yarışma programları ile politikada kullanıldığına değinen Orman şunları söyledi: “Bu sektörlerde trol hesapların insanlar arasında kargaşaya ve çatışmaya neden olduğu söylenebilir. Sosyal medyada en çok Twitter, Facebook ve Instagram platformlarını kullanırlar. Ayrıca Whatsapp gruplarında da çok aktifler.”