Buça'daki dehşet buzdağının görünen kısmı, Mariupol'deki durum çok daha kötü ‘Buça'da neler oldu?’

Buça'daki dehşet buzdağının görünen kısmı, Mariupol'deki durum çok daha kötü ‘Buça'da neler oldu?’
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça'daki dehşetin, "buzdağının görünen kısmı", Mariupol'deki durumun ise "çok daha kötü" olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı''nın haberine göre; İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Polonya''nın başkenti Varşova''daki görüşmelerinin ardından Ukrayna''daki son duruma ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukraynalı Bakan Kuleba, ülkesinin Kiev için savaşı kazandığını ancak savaşın hala devam ettiğini belirterek Rusya''nın, Ukrayna''nın doğusundaki yeni büyük ölçekli taarruzuna hazırlandıklarını bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba

Rusya''nın, Donetsk ve Luhansk''da daha fazla bölgeyi ele geçirmeye çalışacağını söyleyen Kuleba, şu ifadeleri kullandı:

"Kanayan Mariupol''ü ele geçirmeye çalışacaklar. Buça''da gördüğümüz vahşet, Rus ordusunun bugüne kadar Ukrayna topraklarında işlediği tüm suçların buzdağının görünen kısmı ve size abartmadan büyük bir üzüntüyle söyleyebilirim ki Mariupol''deki durum, Buça''da ve Kiev yakınlarındaki diğer şehir ve kasaba ve köylerde gördüklerimize kıyasla çok daha kötü. Buça, Mariupol ve diğer yerlerin dehşeti ciddi G7 ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları gerektiriyor."

Kuleba, Batı''nın Rus savaş makinesini, fosil yakıt ödemeleriyle, Rusya ile Batılı ülkeler arasında halen devam eden ticaretle, Rus bankaları aracılığıyla SWIFT ile bağlantısı henüz kesilmemiş finansal işlemlerle beslemeye devam ettiği değerlendirmesinde bulundu.

"Buça kurbanları ve Ukrayna halkı adına ortaklarımızdan Rusya''ya bu hafta en ağır yaptırımların uygulanmasını talep ediyorum" diyen Kuleba, bunun, Ukrayna Dışişleri Bakanı olarak kendisinin değil, ''tecavüz, işkence ve cinayet mağdurlarının'' talebi olduğunu dile getirdi.

Kuleba, Rusya''ya bazı yaptırımın neden uygulanamayacağına dair on binlerce argüman duyduğunu belirterek tereddütlerin bir kenara bırakılarak, Rus savaş makinesini durdurmanın zamanı geldiğini söyledi.

Ukraynalı Bakan Kuleba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasaklı Rus bankalarını SWIFT''ten çıkarmaya veya Rus gazını, petrolünü ve kömürünü almaya devam etmeye, Rusya''ya satılan veya Rusya''dan satın alınan ürünleri limanlara ve ürünlerini Rus gemilerini almaya devam edip etmeme konusunda hala şüpheleri olanlar için meslektaşlarımı, yabancı temsilcileri (Buça''ya) davet ediyorum. Hepsini vakit kaybetmeden küçük bir köyü ziyaret etmeye ve toplu mezarın önünde durarak öldürülmeden önce tecavüze uğrayan ve Rusların suçlarının izlerini saklamak için ateşe vermeye çalıştığı ölü Ukraynalı kadınların cesetlerini görmek için Buça''ya davet ediyorum. Bu konuşmamı, bu hafta NATO''da, AB''de, G7 Bakanlar toplantısında bir araya gelecek olan tüm dışişleri bakanlarına yapıyorum. Rusya''yla iş yapmanın gerekliliği konusunda şüpheleriniz, isteksizlikleriniz veya argümanlarınız varsa, önce Buça''ya gidin, sonra benimle konuşun."

Kuleba, daha fazla silaha sahip olmaları durumunda, bu savaşı o kadar çabuk kazanabileceklerini ve Rusya''nın daha fazla suç işlemesini önleyebileceklerini dile getirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, mevkidaşı Liz Truss''un Rusya''nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısını yineleyerek, bunun "derhal" yapılması gerektiğinin altını çizdi.

TRUSS: "BUÇA''DAKİ SUÇLARIN FAİLLERİNİN ADALETE TESLİM EDİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Bakan Truss da Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça kenti sokaklarında görülen sahneleri asla unutmayacaklarını belirterek, ''tecavüz ve cinsel şiddetin yanı sıra sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürüldüğüne dair katliam delilleri gördüklerini'' belirtti.

"Bu barbarca suçların faillerinin adalete teslim edilmesini sağlayacağız" diyen Truss, İngiltere''nin, müttefikleriyle ''Putin''in korkunç savaşını durdurmak için çabalarını hızlandıracağının'' altını çizdi.

"RUSYA''NIN BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ''NDE YERİ OLMADIĞI AÇIK"

Truss, bugün çatışmalarla bağlantılı ''cinsel şiddet mağdurlarına'' yardım edenler dahil Ukrayna''daki kuruluşları desteklemek için 10 milyon sterlin tutarında sivil toplum fonu başlattıklarını belirterek, "Suçlular adalete teslim edilene kadar dinlenmeyeceğiz. Bu korkunç suçlardan sonra Rusya''nın (BM) İnsan Hakları Konseyi''nde yeri olmadığı açık ve bu, İngiltere ve müttefiklerimizin sorumluluğudur" dedi.

Bakan Truss, mevkidaşı Kuleba ile yaptığı görüşmede, Ukraynalılara desteğin artırılmasını ele aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bu, daha fazla silah ve daha fazla yaptırım anlamına geliyor. Putin''in Ukrayna''da kaybetmesi gerekiyor. Bu haftanın ilerleyen günlerinde G7 Dışişleri Bakanları ve NATO Dışişleri Bakanları bir araya gelecek. Yeni ve zorlu bir yaptırım dalgasını duyurmamız gerekiyor. Gerçek şu ki Batı''dan Putin''in savaş makinesine hala para akıyor. Bu son bulmalı."

Ukrayna''yı yeniden inşa etmek için bir plana ihtiyaçları olduğunu söyleyen Truss, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından da adaletin tesis edilmesine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

BUÇA''DAKİ YIKIM, AA KAMERALARI TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Rusya''nın 24 Şubat''ta savaş açtığı Ukrayna''nın başkenti Kiev bölgesindeki Buça kentindeki yıkım, AA kameraları tarafından görüntülendi. Birçok sivil yerleşim harabe haline gelirken, evlerde ve sokaklarda cesetler göze çarptı.

BUÇA''DA NELER OLDU?

Ukrayna''nın Buça kentinin bir caddesi, Rusya''nın başkent Kiev''e girme ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy''i alaşağı etme hayallerinin suya düştüğü ilk yerlerden birisi oldu.

BBC Türkçe''nin haberine göre; Yaşananlar, ilk Rus birliğinin 24 Şubat''ta Ukrayna''ya girmesinden iki ya da üç gün sonra; Ukrayna güçlerinin başkent Kiev yakınlarındaki Buça kentine doğru hareket eden Rus tanklarını ve askeri personeli taşıyan araçları imha etmesiyle başladı.

Askeri konvoy, Rus ilerleyişini durduran pek çok Ukrayna pususundan biriyle imha edildi.

BBC ekibi, Cuma günü son Rus askerinin de çıkarılmasıyla Buça''ya gitmeyi başarabildi. Kremlin çekilme kararını, Ukrayna''nın doğusundaki savaşa odaklanmak için atılmış telaşsız ve rasyonel bir adım olarak açıkladı.

Moskova, hiçbir güvenilir kanıta dayandırmaksızın, Ukrayna''nın merkezindeki savaşın başarıya ulaştığını ve hiçbir zaman Kiev''i ele geçirme planları olmadığını söyledi.

Gerçek şu ki, beklenmedik bir şekilde hiddetli ve iyi organize olmuş Ukrayna direnişi onları başkentin dışında durdurdu. Rus konvoyunun yanmış ve parçalanmış enkazı söz konusu caddede duruyor.

Rus işgalci birliklerinin ivmesi, iki ya da üç hafta içerisinde tükendi. Bunun nedenini Buça sokaklarında görebilmek mümkün.

Seçkin Rus hava indirme birlikleri, uçakla taşınabilecek kadar hafif zırhlı araçlarla kente girdi. Birkaç kilometre uzaklıktaki Hostomel Havalimanı''ndan buraya geldiler. Bu havalimanı işgalin ilk gününde helikopterle inen Rus paraşütçüler tarafından saldırıya uğramış ve ele geçirilmişti. O zaman dahi Ukraynalı birliklerden sıkı bir direniş vardı.

Rus askeri kolonu, Kiev yolu üzerindeki Buça''ya girdiğinde sert bir uyanış yaşadı.

Yol dar ve düzdü ve pusu için ideal bir yerdi. Görgü tanıkları, Ukraynalıların Türkiye''den satın aldığı Bayraktar saldırı uçağıyla konvoya saldırdığını söyledi. Diğer sakinler de, Ukraynalı gönüllü askerlerinin de bölgede olduğunu ifade etti.

Bir şekilde başardılar ve öndeki araçlar ve arkadan gelenler saf dışı bırakıldı. Aradakilerse çaresizce hareketsiz bırakıldı. Enkazlara ise dokunulmadı. Pek çok tehlikeli ve hasar içerisinde terk edilmiş araç, çimenlik alanın yanı başında öylece yatıyor.

Yerel halk, genç askerlerin, Ukraynalı gönüllü askerlerin eline düşürülmemesi için yalvararak bölgeden kaçtıklarını söylüyor. Kendisini Hrysha amca olarak tanıtan 70 yaşındaki bir adam, "Onlar için üzüldüm. 18-20 yaşlarındalardı, çok gençlerdi. Önlerinde uzun bir hayat vardı" diyor.

Ancak görünüşe göre, Ruslar Buça''dan çekilirken, böylesi bir acıma duygusu söz konusu değildi. Ukrayna birlikleri kente girdiğinde, en az 20 erkek yerlerde yatıyordu. Bazılarının ise elleri arkadan bağlıydı. Belediye, 280 kişinin toplu mezarlara gömüldüğünü duyurdu.

Kalan birkaç sivilse, Ruslardan kaçınmaya çalıştıklarını söyledi. Kruşçev döneminden kalma, elektrikleri, gazları ve suları kesilmiş evlerinin önünde yaktıkları odun ateşinde yemek pişiriyorlardı.

Gönüllüler, coğrafi olarak savaştan uzak kalmış, ülkenin batısındaki Lviv kentinden, bu bölgeye yiyecek yardımı getiriyorlardı.

Maria adında bir kadın, içinde gösterişsiz çörekler olan plastik bir torbaya bakarak, "Bu, 38 gündür yediğimiz ilk ekmek" dedi. Kızı Larysa ise bana Sovyet yapımı apartmanı gezdirdi.

Yıkımın izi birkaç kilometre ötedeki Hostomel Havaalanı''na çıkıyor. Rus hava indirme birlikleri, burayı Kiev''e yönelik bir saldırı için bir üs olarak kullanmaya çalıştı.

Dünyanın en büyük nakliye uçağı erkenden imha edildi. Bu uçak için inşa edilen devasa hangarın çatısı, delik deşik edilmişti Ukraynaca rüya anlamına gelen (Mriya) kelimesiyle bilinen uçak, hasar görmüş gövdesi ve motoruyla orada duruyor. Kaderi, sanki Ukrayna''ya olanların kısa özeti gibi.

 

İlgili Haberler