Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Ukrayna'da ABD ve Rusya karşı karşıya!

                Her şey SSCB''nin dağılmasıyla başladı. NATO''nun karşısından Varşova Paktı, Batı Bloku''nun karşısından Doğu Bloku, Kapitalizmin karşısından Komünizm otuz yıl önce çekilmişti.

SSCB''nin dağılışıyla ABD ve NATO bir düşmandan çok daha fazlasını kaybetmişti.

                Tehdit, düşman, rakip üzerine kurulan uluslararası ittifaklar karşıtlarını kaybedince varlık nedenini de kaybetmiş olurlar. Varlık nedenini kaybedenlerin yoklukla tanışmaları mukadderdir.

                Richard Cohen''in dediği gibi "SSCB çökünce biz Amerikalılar bir düşmandan daha çok şey yitirdik. Anlam arayışımızda bizimle iş birliği yapan bir çalışma arkadaşımızı yitirdik" demişti.

                ABD, dağılan Sovyetlerin bıraktığı boşluğu renkli devrimlerle doldurmaya kalkıştı. Komünizm ideolojisinin yerine başka bir ideolojiyi değil, dini daha doğrusu "radikal İslam"ı koydu. "Küresel sistemin ozon deliği" olarak nitelendirdikleri İslam coğrafyasını yeni Demirperde olarak ilan etti.

"Radikal İslam", terörle mücadele ve İslam ülkelerinin dönüştürülmesi NATO''ya yeni misyon olarak verildi. BOP, Arap Baharı projeleri, yüz yılın sözleşmesi bu düşüncelerin hayata geçirilmesiyle ilgiliydi.

İran''ın şeytanlaştırılması, Irak''ın işgali, Libya''nın, Mısır''ın istikrarsızlaştırılması, Suriye''nin iç savaşa sokulması, Türkiye''ye karşı Yunanistan ile PYD/PKK''nın silahlandırılmasının amacı da buydu.

ABD''nin Sovyet hinterlandında renkli devrimlerle bazı ülkelerde elde ettiği geçici hâkimiyeti bir süre sonra kaybetmek zorunda kalmıştır.

Sahte ve sanal iddialarla Irak''ı işgal ederek bölgeyi istikrarsızlık sarmalının içine atan ABD sonunda bu ülkeden de çekilmek zorunda kalmıştır.

Diğer yandan ABD büyük bir askerî güç, propaganda ve teknolojik üstünlükle işgal ettiği Afganistan''da ilkel bir örgüt olan Taliban''ın önünden kaçmıştır.

Daha önemlisi Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO''nun "beyin ölümünün" gerçekleştiğini söylerken Rusya''dan "NATO''nun mevcut durumunun doğru tanımlaması" olarak nitelendirilmişti. ABD''nin mevcut başkanının NATO konusunda "fabrika ayarlarına dönmek" söylemi de havada kalmıştır.

Gelinen aşamada Putin''in Ukrayna''ya yönelik askerî tehditleri üzerine ABD Başkanı AB''nin önde gelen liderleriyle görüşürken 70 yıllık NATO üyesi Türkiye''nin Cumhurbaşkanını arama gereği duymamıştır.

Ukrayna''da ABD ile Rusya karşı karşıyadır!

NATO ülkelerinin dağınık, isteksiz, şaşkın ve kibirli olmalarına karşın Rusya, SSCB''nin dağılmasının verdiği hırsla her anlamda ciddi bir toparlanma içine girmiştir. Putin, "SSCB''nin bitişine üzülmeyenin kalpsiz olduğunu" söyleyen, SSCB''nin ortadan kalkışını "20. Yüzyılın en büyük felaketi" olarak niteleyen birisidir.

"Komünist olmayan küçük Stalin" olarak Putin "Komünizmsiz Sovyetler Birliği''ni" inşa etmek için her fırsatı değerlendirmiştir. Bu bağlamda SSCB''nin hinterlandına konuşlanan ABD/NATO etkinliğine karşı harekete geçmiştir.

 Rusya''nın, Transdinyester olaylarına müdahalesi, 2008''de Gürcistan''a, 2014 yılında SSCB döneminde alınan karara, imza attığı Budapeşte Memorandumu''na rağmen Kırım''ı ilhak etmesi dikkat çekicidir. Putin, Rusya''ya SSCB''nin kaybettiği büyüklüğü ve etkinliği yeniden kazandırmak istiyor. Döneminde Rusya yönetimi, yurt dışındaki Rusları sistematik bir şekilde Rus dış politikasının aracı olarak kullanma yoluna gitmiştir. Bu politikadan Kazakistan''da ve Ukrayna''nın Dombas bölgesinde yaşayan Ruslar muaf değildir. Bu bağlamda Ukrayna, Beyaz Rusya ve Kazakistan''ı aslında "yurt dışı" olmayıp Rusya coğrafyasının ayrılmaz parçası olarak görmekle ilgiliydi.

Dahası Rusya''nın niyetini ABD, bilmesine karşın herhangi bir tedbir almamıştır. ABD ve NATO''nun Rusya''nın Kırım, Gürcistan ve diğer operasyonlarına yeterli ve gerekli tepkiyi vermemeleri Putin''i Ukrayna konusunda teşvik etmiştir. Ukrayna krizine giden yolda Rus siyasi elitleri başından bu yana Ukrayna''nın bir millet ve devlet olarak varlığını sorgulamışlardır.

ABD müttefiklerini Rusya''ya karşı konsolide edebilmek amacıyla bir anlamda Rusya''yı Ukrayna''yı işgale teşvik bile etmiştir. Ukrayna''da olup bitenler Rusya''nın eseri olmakla birlikte işin bu noktaya gelmesinde ABD''nin izlediği politikaların etkisi büyük olmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları