Ülkeler korona virüse karşı ne kadar bütçe ayırdı?

Ülkeler korona virüse karşı ne kadar bütçe ayırdı?
Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı alarma geçiren yeni tip korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında hükümetler teşvik paketlerini devreye soktu.

ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ

Korona virüs salgını nedeniyle dünya üzerinde birçok küresel firma kepenk indirdi. Salgın nedeniyle zorunlu iş bırakmalar ve olağanüstü hâller nedeniyle ekonomide neden olacağı etkiye karşı ülkeler birer birer destek paketlerini açıklamaya başladı.

EN YÜKSEK TEŞVİK ABD’DE

Son olarak korona virüs salgını nedeniyle küresel seyahat uyarısını 4. seviyeye çıkartan ve vatandaşlarına uluslararası seyahat yapmamaları konusunda uyaran ABD, bu konuda en fazla teşvik ayıran ülkelerin en başında geliyor. Virüs nedeniyle 150’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ABD’de korona virüsle mücadele kapsamında ülke genelinde 1 trilyon dolar harcanması bekleniyor. Ayrıca herkese virüsle mücadele kapsamında bin dolar verilmesinin gündeme alındığını belirtiliyor.

İSVEÇ’TEN 30 MİLYAR EURO’LUK BÜTÇE

İsveç hükümeti, korona virüsünün halk üzerindeki etkilerini en aza indirmek amacıyla 30 milyar euro bütçe ayrıldığını açıkladı. İsveç hükümeti, korona virüsünün halk üzerinde olumsuz etkisi oluşturmaması için harekete geçti. İsveç Maliye Bakanı Magdalena Andersson yaptığı açıklamada, korona virüsü ile mücadele kapsamında 30 milyar euro ayırdıklarını açıkladı. Bakan Andersson, "İsveç'in önünde ağır ve stresli bir zaman var. Bu kriz desteği İsveç ekonomisi için eşsiz bir durum oluşturacaktır. İsveç'te amacımız işten çıkartmaları önlemektir. Her türlü desteği hükümet olarak vereceğiz. Gelişmeyi yakından takip ediyor ve bütün senaryolara hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

“EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ÖNLEMLER”

ABD’nin ardından virüse karşı açıklanan en büyük teşvik Almanya’da… Geçen hafta açıklamalarda bulunan Almanya Ekonomi Bakanı Altmair, 614 milyar dolarlık krediyi garanti edeceklerini ifade etmişti. Almanya Başbakan Angela Merkel ise, Alman hükümetlerinin tarihinde eşi benzeri görülmemiş önlemler alınacağını söyledi.

İTALYA: “OLAĞANÜSTÜ KAYNAK AYIRDIK”

Korona virüs salgınında son 24 saat içerisinde 4327 kişinin daha hayatını kaybettiği İtalya’da Başbakan Conte, virüse karşı ekonomik tedbirlerini açıkladı. Korona virüs salgınının ardından ölü sayısında Çin’i de geçen İtalya’da Başbakan Conte "Virüsle mücadele kapsamında 27,3 milyar euroluk olağanüstü bir kaynak ayırdık" dedi.

FRANSA’DA BİRÇOK ANLAMDA KOLAYLIK SAĞLANIYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve son olarak korona virüsün yayılmasını engellemek için sokağa çıkma yasağı ilan edilen Fransa’da da işçiler ve virüsle mücadele için büyük bir bütçe kaynak olarak ayrıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen şirketlere birçok kolaylık sağlanacağını ve mali yardımlarda bulunacaklarını, bunun için 300 milyon euro kaynak ayırdıklarını söyledi. Macron, bugünden itibaren şirketlerin elektrik, gaz ve kira ödemelerinin askıya alınacağını duyurdu.