Umre'den dönen 10 bin kişiye zorunlu karantina

Umre'den dönen 10 bin kişiye zorunlu karantina
Mekke ve Medine’den önceki geceden itibaren yurda dönen umre yolcularının tamamı Ankara ve Konya’da boşaltılan öğrenci yurtlarına yerleştirilerek 14 günlük mecburi karantina altına alındı.

Önceki akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geç saatlerde, umreden gelen bir yolcuda koronavirüs vakasına rastlandığını açıklamasından sonra alınan ani bir kararla Mekke ve Medine'den önceki gün gece yarısından itibaren yurda dönen 10 bin 330 umre yolcusunun tamamı mecburi karantina altına alındı.

Umre ibadetlerini tamamlayarak Medine'den Ankara'ya havalanan uçakta bulunan Türk vatandaşları, gece geç saatlerde Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Kısa sürede uçağın olduğu bölgeye ulaşan özel kıyafetli sağlık ekipleri, uçağın içerisine girerek Umre yolculuğundan gelen Türk vatandaşlarını sağlık taramasından geçirdi. Vatandaşlar daha sonra boşaltılan öğrenci yurtlarına yerleştirilerek, 14 günlüğüne gözlem altına alındı.

BAKANLIK AÇIKLADI

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, vatandaşların umreden dönmelerinin ardından 14 günlük karantina sürelerini geçirecekleri bir yer ihtiyacı doğduğu vurgulanarak, "Bu çerçevede, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun Ankara ve Konya'daki bazı yurtları, umreden dönen vatandaşlarımız için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır." denildi. Ankara'daki yurtların isimleri ve kapasiteleri şöyle: Şehit Özel Harekat: 2 bin 64, Milli İrade: bin 880, Gölbaşı: bin 448 olmak üzere toplam 5 bin 392. Konya'daki yurtların isimleri ve kapasiteleri şöyle: Tahir Büyükkörükçü: 2 bin 228, Kutalmışoğlu: 2 bin 710 olmak üzere toplam: 4 bin 938. Böylece Yurtların toplam kapasite sayısı 10 bin 330 kişi.

SAHTE KORONA İHBARCISINA GÖZALTI

Kütahya'da Ulusal yayın yapan bir televizyon kanalında "Kütahya'da coronovirus tespit edildi. Teşhis edilen şahıs Seyitömer Termik Santrali'nde karantinaya alındı" şeklinde haber yayınlandığına dair foto montaj yapılarak 11 Mart'ta sosyal medyadan asılsız paylaşımda bulunulması üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesinin başlattığı çalışma üzerine söz konusu paylaşımı yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan A.E, sevk edildiği adliyedeki yasal işlemlerin ardından salıverildi. Kütahya Valiliği, söz konusu paylaşımın sosyal medyada çok fazla yayılması üzerine, kentteki hastanelerde iddia edildiği gibi Kovid-19 vakasının olmadığı yönünde açıklama yapmıştı. Aynı soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan V.A. da serbest bırakılmıştı.

KORONA TEDBİRLERİNE GECE GÜNDÜZ DEVAM

Koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan önleyici tedbirler tüm ülkede kesintisiz devam ediyor. İstanbul,Ankara, İzmir başta olmak üzere hemen hemen bütün belediyelerde dezenfekte faaliyetleri aralıksız sürüyor.Erzincan Belediyesi'nce bu kapsamda gece saatlerinde vatandaşların ortak kullandığı alanlarda dezenfekte çalışması yapıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Erzincan Valisi Ali Arslantaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin kent genelinde çalışmalarını birkaç hafta devam ettireceğini söyledi. Türkiye'nin önemli kış sporları ve turizm merkezlerinden Erciyes'te de, Kovid-19'u önleme tedbirleri kapsamında dezenfekte işlemi yapıldı. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında camilerin ilaçlanmasına karşın cemevi ve kiliselerin dezenfekte edilmediğine yönelik iddiaları yalanladı. Diyarbakır Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkan Vekili Saliba Açış da söz konusu haber ve paylaşımları yalanladı. Zonguldak'ta da kamuya açık alanlarda dezenfeksiyon işlemi yapıldı.