Umutsuzluğa kapıldığınızda, çaresiz hissettiğinizde bunu okuyun

Umutsuzluğa kapıldığınızda, çaresiz hissettiğinizde bunu okuyun
Twitter’da Con Sinov adlı hesap, Büyük Taarruz’un hiç bilinmeyen anlarını ve Atatürk’ün çok bilinen ve üzgün olduğu görülen fotoğrafının hikâyesini anlattı.

Plan nasıl yapılırmış görün. Hele atını göndermesi müthiş bir ayrıntı

Büyük Atatürk’ün dehasının eseri olarak tarihin kaydettiği olaylardan biri de Büyük Taarruz öncesi yaşanmıştı.

Büyük Taarruz’a günler kala, Mustafa Kemal’in Ankara’da büyük bir çay partisi vereceği haberi yayılır. Davetliler var, çay partisi var ama Mustafa Kemal ortada yok!

Çünkü bu bir cephede oyalama ve dikkati başka yöne çekme hamlesiydi. Çay partisi söylentisini Mustafa Kemal yaymıştı ve böylece düşman kuvvetlerinin rahatlamasını sağlamıştı. Aynı zamanda Anadolu''da kendisine karşı bir isyanın başladığına dair söylentilerin de yayılmasını sağlamıştı.

İşte Büyük Taarruz, Atatürk’ün dehasının eseri olan bu hamlesi ile başlamıştı.

Twitter’da Con Sinov adlı hesap ise, Büyük Taarruz’un hiç bilinmeyen anlarını ve Atatürk’ün çok bilinen ve üzgün olduğu görülen fotoğrafının hikâyesini anlattı.

İşte o paylaşımlar;

Savaştan 2 yıl sonra Dumlupınar''a giden Mustafa Kemal Atatürk, askerlerin şehit olduğu alanı hüzünlü şekilde seyretti. Bu esnada Esat Nedim Tengizman deklanşöre basıp o anı ölümsüzleştirdi.

Atatürk''ün en sevdiği fotoğrafıydı. Daha sonra Time''a kapak oldu.

İŞTE TWEETLER:

Büyük Taarruz''da düşman yenilmişti fakat hala tam olarak kaybetmiş değildi. Yunan ordu komutanı Trikupis ordusunun başındaydı ve geriye çekilip yeni bir savunma hattı kurmanın peşindeydi. Başarması halinde düşmanı Anadolu''dan atma fırsatı kaçacaktı.

Atatürk bu nedenle Yunan ordusunun kalanını imha etmek istiyordu. Böylece düşman tamamen dağılacak ve denize dökülecekti. 29/30 Ağustos gecesi saat 2 sularında Atatürk''ün kapısı çaldı.

Kapıyı çalan Tevfik Bey''in elinde bazı raporlar vardı. Atatürk uyanır uyanmaz Tevfik Bey''i içeri aldı. Raporlara göz attı. Rapordaki haritayı görür görmez yataktan fırladı. Derhal üniformasını giydi ve İsmet Paşa ile Fevzi Paşa''yı çağırdı. Karargah karışmıştı.

Rapordaki haritaya göre bir Yunan birliği farkında olmadan Türk ordusuna doğru yaklaşıyordu. Atatürk bu birliğin çevrilip imha edilmesi için bazı emirler yazdırdı. Fakat aklını kurcalayan bir durum vardı.

Emirleri yazdırdıktan sonra fikrini değiştirip bizzat cepheye gitmeye karar verdi. Kafasını kurcalayan konuyu bizzat çözecekti. Fevzi Paşa kuzeydeki birliklerin başına geçecek, İsmet Paşa da merkezde kalıp genel durumu yönetecekti.

Gece vakti yola çıkan Atatürk, sabahın ilk ışıklarıyla birinci ordu merkezine vardı. Ordu komutanına yaklaşan Yunan birliği hakkında bilgi verdi. Daha sonra esir Yunan askerlerinin getirilmesini istedi. Başkomutan sabahın köründe cephede esir askerleri sorguluyordu.

Atatürk esirlere bazı sorular soruyor ve kafasını kurcalayan konuyla ilgili cevap arıyordu. Bir kaç esir sorgulandıktan sonra sıra bir kurmay subaya geldi. Onun verdiği bir cevap sayesinde Atatürk''ün kafasındaki taşlar yerine oturdu. Şüpheleri boşuna değildi.

Haritada tespit edilen Yunan birliğinin başında Yunan ordu komutanı Trikupis ve İkinci Kolordu Komutanı Digenis vardı. Atatürk, aklını kurcalayan sorunun cevabını almış, Yunan subay istemeyerek de olsa büyük bir sırrı ifşa etmişti.

Atatürk istediği bilgiyi alır almaz emirler vermeye başladı. Yunan ordusu çevrilecek, imha edilecek ve Trikupis ile Digenis esir alınacaktı. Böylece Yunan ordusu tamamen çökertilecek, düşman denize dökülecekti. Yunan subay olan biteni anladığında oracıkta bayıldı.

Atatürk, bu kritik muharebeyi uzaktan takip edemezdi. Derhal savaşın yaşanacağı bölgeye doğru hareket etti. Hakim bir tepeye yerleşerek takip etmeye başladı. Yunan ordusu çembere alınıyor, imha taarruzu için şartlar oluşuyordu.

Fakat Atatürk, bulunduğu tepeden savaşı tam olarak gözlemleyemeyeceğini anladı. Ateş hattına girmeye karar verdi. Nurettin Paşa bunun riskli olacağını söyledi. Fakat Atatürk kabul etmedi. İsterse kendisinin burada kalabileceğini söyleyerek yola koyuldu.

Nurettin Paşa haksız sayılmazdı. Bir başkomutanın bu şekilde ateş hattına girmesi kolay görülecek iş değildi. Oldukça riskliydi. Öyle ki, Atatürk ateş hattında ilerlerken düşman mermileri sağa sola düşüyordu.

Atatürk o kadar ilerlemişti ki düşmanla çarpışan avcı hattının bölgesine girmişti. 11. Tümen Komutanı Derviş Bey durumu öğrenince bir askerle haber gönderdi ve geri dönmelerini istedi. Atatürk "Sen bu atı ona götür, binsin de o buraya gelsin" diye emir verdi.

Derviş Bey kısa süre sonra bölgeye geldi. Atatürk "Biz buradayken topçuların geride kalması olmaz, onları bizim önümüze geçirmek lazım" dedi. Fakat bu durumda avcı hattı ile topçu hattı bir araya gelecekti ki bu askeri açıdan riskli bir durumdu.

Derviş Bey "Paşam, şimdi de avcı hattı ile topçu hattı bir araya geldi. Bu oldu mu?" diye sordu. Atatürk''ün yapmaya çalıştığı şeyi anladı. Emri vermesini beklemeden kendisi söyledi: "Paşam, emrederseniz, avcı hattını da ileri sürelim". Atatürk güldü ve "Derhal" dedi.

Avcı hattına ileri emrini verecek telefon bağlantısı yoktu. Bu nedenle Derviş Bey atına atlayıp yola koyulmak istedi. Atatürk''ün yanında bulunan yaveri Salih Bey, bunun bir komutan için tehlikeli olacağını söyledi. Derviş Bey "Baksana emri kim veriyor" diyerek yola koyuldu.

Gün boyu yapılan taarruzla düşman iyiden iyiye köşeye sıkışmıştı. Atatürk de hemen bölgede harekatı izliyordu. Öğleden sonra düşman bir tepenin önünde sıkıştı. Yunan ordusu bulunduğu yerden neyi var neyi yoksa Türk ordusunun üzerine yağdırıyordu.

Atatürk artık yapılacak şeyin göğüs göğse çarpışma olduğunu anlamıştı. Bunun için Türk askerinin süngü hücumuna kalkması gerekiyordu. Fakat Yunan ordusunda makineli tüfekler vardı. Yani mehmetçik makineli tüfeklere doğru süngüyle koşmak zorundaydı.

Atatürk doğru anın gün batımı olduğunu saptadı. Gökyüzünün karardığı bir dakikada taarruz emrini verdi ve Türk süngüleri düşman dolu sırtlara saldırmaya başladı. Batan güneşin son ışıklarının yansıdığı süngüler adeta bir alev gibi Yunan mevzilerine yağmaya başladı.

Kısa süre sonra Türk ordusu Yunan birliklerinin arasına daldı. Kanlı bir çarpışmadan sonra Yunan ordusu dağıldı. Artık bir ordu kalmamıştı. Bozgun halinde kaçışan bir sürüyü andırıyorlardı. Artık sıra Fevzi Paşa''nın süvarilerindeydi. Kaçanlar süvarilere yem oluyordu.

Atatürk sabah olduğunda Fevzi Paşa ve İsmet Paşa ile savaşın yaşandığı yerin yakınında bir araya gelip konuştu. Yapılacak iş belliydi. Dağılan Yunan ordusu İzmir''e kadar aralıksız takip edilecekti. "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz''dir, ileri" emri verildi.

Yunan ordusu tüm gücüyle kaçıyor, Türk askeri kovalıyordu. Kısa süre sonra Trikupis ve Digenis esir düştü. Yunan Başkomutan Hacıanesti, olaydan habersiz şekilde Trikupis''i başkomutan vekili tayin etmişti. Tayin haberini Trikupis''e esir çadırında bizzat Atatürk verdi.

Atatürk''ün emri doğrultusunda düşmanı kovalayan Türk askeri, Yunan ordusuna toparlanma imkanı tanımadı. Kovalamaca 9 Eylül''e kadar sürdü. O gün, dağılan Yunan ordusu İzmir''de denize döküldü. İşgal bitmişti. Türkler kazanmıştı.

Bu büyük zaferden iki yıl sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Dumlupınar''a gitti. Savaş alanını gezdi. Bu esnada Esat Nedim Tengizman deklanşöre basıp o anı ölümsüzleştirdi.

Atatürk''ün gözlerine, süngü taarruzuna kalkıp şehit düşen askerlerin hüznü çökmüştü. "Birçok zaferler kazandım. Fakat, bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir keder duyuyorum."

ATATÜRK

 

İlgili Haberler