Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada TL’nin başına gelecekleri açıkladı

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada TL’nin başına gelecekleri açıkladı
Ünlü Ekonomist Atilla Yeşilada, korona virüs salgının sürenin uzaması ve vakaların 55 binleri aşmasının ardından yatırımcının tedirgin olduğunu söyledi. Yeşilada, tam kapanma ya da hızlı aşılama işlemi yapılmazsa TL’nin Real ve Rupi gibi salgının seyrine göre fiyatlanabileceğini söyledi.

Sözcü’nün internet sitesinde Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, Ekonomist Atilla Yeşilada, Türk Lirasının, Brezilya Real’i ve Hindistan Rupi’si gibi salgının seyrine göre değer kaybedebileceğini söyledi.

Yeşilada, vakaların 55 binlere ulaşmasından önce Türk Lirası’nın böyle bir tehlikesi olmadığını ancak, artan vakalar ve salgın süresinin uzaması nedeniyle yatırımcının artık korona virüs salgının dikkate alacağını belirtti.

Latin Amerika para birimlerinin Brezilya Reali öncülüğünde ağır kayıplar verdiğini belirten Yeşilada, salgının yatırımcıların fiyatlama radarına girdiğinin bir diğer örneğinin ise Hindistan olduğunu söyledi. Yeşilada, "Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performanslardan birini sergileyen Hint Rupisi, yakında yılın tüm kazanımlarını geri verebilir. Eğer acilen tam kapanma ve çok hızlı bir aşılama kampanyasıyla vakalar 20-30 bin civarına geriletilemezse, TL de Real ve Rupi gibi, TCMB kararları üzerinden değil, salgının seyrine göre fiyatlanabilir." değerlendirmesini yaptı.

Yeşilada, şöyle konuştu: "Dolayısıyla bütçeden daha fazla harcama yapılması gerekecek. Covid-19 kısıtlamalarının uzaması bütçeye de yeni yükler getirecek, yani bütçe açıkları da artacak. Yatırımcı bunu görüyor, borçlanma faizi yükseliyor bu da TL''nin ve tahvillerin değerini düşürüyor."

Ekonomist Atilla Yeşilada, korona virüs salgını döneminde devlet desteklerinin de sınırlı kaldığına işaret ederek, salgının etkilerinin bugüne kadar yatırımcılar tarafından risk faktörü olarak değerlendirilmediğine işaret etti. Yeşilada, Türkiye''de mali desteklerin çok küçük kısmının (55 milyar TL) bütçeden karşılandığına işaret ederek, "Geri kalanı İşsizlik Fonu ya da vergi feragatı ve ucuz kredilerle karşılandı. Zaten ödenemeyecek vergilerden feragat edildi. Yatırımcıların şu ana kadar TL''de salgının etkisini fiyatlamamalarının bir nedeni de bu oldu. Fakat artık bu yollar tükendi, durum değişiyor." dedi.