Ünlü profesör ‘umarım yanılırız’ dedi ve önümüzdeki aylarda yaşanacakları açıkladı

Ünlü profesör ‘umarım yanılırız’ dedi ve önümüzdeki aylarda yaşanacakları açıkladı
Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, korona virüs ölümlerinin önümüzdeki aylarda artmasından endişe duyduklarını söyledi.

Habertürk’ten Demir Demirkır’ın haberine göre Türk Toraks Derneği 23'üncü Yıllık Kongresi kapsamında yapılan basın toplantısında konuşan Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, korona virüs salgını ve diğer solunum yolları hastalıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sayıner, Türkiye'de de vaka sayılarında artış yaşanırken, ikinci dalga krizini kışın yaşayacağımızı söyleyebilir miyiz sorusuna, zor bir kışın bizi beklediği yanıtını verdi. Korona virüsü öldürecek etkili bir tedavi olmadığını aktaran Türk Toraks Derneği Klinik Sorunlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Uzun ise Covid-19 hastalığından ölümlerin önemli bir nedeninin akciğerlerde meydana gelen pıhtılaşma olduğunu, bunun yapılan otopsi çalışmalarında ortaya konduğunu söyledi.

“TEREDDÜDÜNÜZ OLMASIN”

Zor bir kış olması konusunda kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini belirten Sayıner, şöyle konuştu:

"Hiç kuşkusuz zor bir kış bizi bekliyor. Bu konuda hiç kimsenin en küçük bir tereddüdü olmasın. Henüz toplumsal bağışıklık yeterli düzeyde değil. Onun için bu ciddi olarak bir tehdit. Biz bunu ağustos ve eylül aylarında çok net yaşadık. Özellikle bayram ve bayram ertesi gelen yoğun tatile çıkma eğilimi, kolay krediler verilmesi, bu konuda herhangi bir sınırlandırılma tanımlanmaması, büyük mitingler gibi insanların çok yoğun bir şekilde bir araya gelmesi sonucu biz ağustos başından eylül ortasına kadar ki bunu sayın sağlık bakanı da bir söyleşide bu şekilde ifade etti.

“BİR BUÇUK AYDA HASTA SAYISI ARTTI”

Bu bir buçuk aylık dönemde hasta sayılarında çok ciddi artışlar gördük. Ardından herkes yavaş yavaş evlerine döndü, daha dikkatli davranmaya başladılar. Şimdi nispeten daha düşük sayılarla seyreden bir dönemden geçiyoruz ama henüz hava çok güzel, içeriye kapanmadık. Biliyoruz ki ilk olarak havalar soğudukça, yağmurlar başladıkça daha fazla zamanı içerilerde geçireceğiz.

“UMARIM YANILIRIZ”

İkincisi de solunum virüsleri soğuk havalarda, güneşin kendisini daha az gösterdiği zamanlarda daha etkin oluyorlar. Bu sadece korona virüs için geçerli değil; influenza virüs ve diğer solunum virüslerinin önemli bir bölümü için geçerlidir. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda daha ciddi enfeksiyon riski, daha yüksek hastalanan insan sayısı ve maalesef bununla ilişkili olarak daha yüksek ölümler olabileceğini öngörüyoruz. Umarız yanılırız ama istatistikler bunu gösteriyor" 

Kaynak: Habertürk