Ünlü tarihçi Ümit Doğan'dan Osmanlı torunlarına Abdülhamit ve Bülent Ecevit göndermesi

Ünlü tarihçi Ümit Doğan'dan Osmanlı torunlarına Abdülhamit ve Bülent Ecevit göndermesi
Tarihçi Ümit Doğan, sosyal medya hesabından Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yılında dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Doğan, II. Abdülhamit’in Kıbrıs’ı İngiltere’ye teslim etmesini bir kez daha hatırlattı.

Ümit Doğan'dan Osmanlı torunlarına Abdülhamit ve Bülent Ecevit göndermesi

Ümit Doğan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Evliya padişahınız Abdülhamit''in 48 saat içinde İngiltere''ye teslim ettiği Kıbrıs''ı, Atatürk''ün kurduğu cumhuriyetin yetiştirdiği Bülent Ecevit kurtardı.” ifadelerini kullandı.

II. ABDÜLHAMİT KIBRIS’I NASIL TESLİM ETTİ

Bazı bakanların itirazına rağmen Sadrazam Sadık Paşa, “Padişahın arzusu da bu merkezdedir” diyerek Kıbrıs''ın İngiltere''ye verilmesini istedi. İngiltere ve Osmanlı arasında 4 Haziran 1878''de Kıbrıs Mukavelenamesi imzalandı. 2 maddelik bu antlaşmaya göre Anadolu''da İngiltere''nin Rusya''ya karşı Osmanlı''yı rahat savunabilmesi için Kıbrıs İngiltere''ye terk ediliyordu.

İngiltere ile Osmanlı arasında 4 Haziran 1878 antlaşmasına ek olarak 1 Temmuz 1878''de bir antlaşma daha imzalandı. Dışişleri Bakanı Saffet Paşa ile İngiliz elçisi Henry Layard arasında imzalan 6 maddelik bu anlaşmaya göre; Kıbrıs''ta bir dini mahkeme ile Evkaf İdaresi bulunacaktı.

Osmanlı, Kıbrıs''ta devlete ve padişaha ait olan taşınmazları serbestçe satabilecekti. İngiltere her yıl Osmanlı''ya 22 bin 936 kese altın ödeyecekti. Antlaşmanın en önemli maddesi 6. maddeydi. Buna göre Rusya Osmanlı''dan aldığı Kars''ı ve diğer yerleri Osmanlı''ya iade edecek olursa İngiltere de Kıbrıs Adası''nı boşaltacak ve 4 Haziran 1878 antlaşması yürürlükten kalkacaktı.

Osmanlı, 7 Temmuz 1878''de İngiltere''nin Kıbrıs''a asker çıkarmasına izin verdi. 12 Temmuz 1878''de İngiliz birlikleri Kıbrıs''a çıkarak adanın yönetimine resmen el koydular. Türk bayrağını törenle indirip yerine İngiliz bayrağını çektiler.

İlgili Haberler