Sinsi hastalık olan böbrek kanserinde korkutan artış

Sinsi hastalık olan böbrek kanserinde korkutan artış
Üroloji Uzmanı Dr. Ahmet Şahan, böbrek kanserinin yılda 100 bin kişinin 16’sında tespit edildiğini belirterek ürolojik kanserler arasında prostat ve mesane kanserinden sonra en sık görülen kanser olduğunu vurguladı.

İHA''nın haberine göre; Üroloji Uzmanı Dr. Ahmet Şahan, tam olarak börek kanserinin sebebinin bilinmediğini ifade eden ancak yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını dile getirdi.

“İLERİ EVRE HASTALIK, KEMİK AĞRISI, ÖKSÜRÜK, KİLO KAYBI GİBİ ŞİKÂYETLERE SEBEP OLMAKTADIR”

Erkeklerde daha sık görüldüğünün vurgulayan Şahan, “Hipertansiyonun veya antihipertansif ilaçların böbrek kanseri ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Ayrıca sigara kullanımı da bir risk faktörüdür. Ailesel ve genetik geçişli bazı durumlarda böbrek kanseri daha erken yaşlarda ve birden çok odakta görülebilmektedir. Hastaların büyük bir bölümünde yani yaklaşık yüzde 70''inde herhangi bir belirti vermeden, başka sebeplerle yapılan görüntülemeler sonucu teşhis konulmaktadır. Bu hastaların çoğunluğu böbreğe sınırlı olan ve cerrahi ile tam olarak tedavi edilebilen grubu oluşturmaktadır. İdrarda kan görülmesi, karında ele gelen sertlik ve yan ağrısı böbrek kanserinin klasik belirtileridir. Günümüzde bu belirtiler hastaların küçük bir bölümünde yaklaşık yüzde 15''inde bu hastalık gözlemlenmektedir. İleri evre hastalık, kemik ağrısı, öksürük, kilo kaybı gibi şikayetlere sebep olmaktadır. Böbrek kanserinde ilaç ve ışın tedavisine istenen cevap alınamamaktadır. Tedavinin temeli, kanserli dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“ESTETİK AÇIDAN DAHA İYİ SONUÇLAR ELDE EDİLEBİLMEKTEDİR”

Tedavinin sadece cerrahi olması sebebiyle erken teşhisin önemli olduğunu belirten Şahan, “Erken evrede teşhis konulan ve cerrahi olarak kanseri çıkarılan hastaların yüzde 90’ından fazlası, tamamen kanserden kurtulmaktadır. Ailesinde böbrek kanseri öyküsü olanların böbrek kanseri açısından taranması önerilmektedir. Tedavideki güncel yaklaşım, uygun hastalarda kapalı cerrahi yöntemle sadece kanserli dokunun temizlenmesidir. Böylece böbrek fonksiyonları korunabilmekte ve küçük kesilerle yapılan cerrahiyle hastalar daha az ağrı hissetmekte, normal yaşamlarına daha erken dönebilmekte ve estetik açıdan daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler