Üst Paleolitik Dönem Nedir? Kaba Taş Devri Gelişmeleri Nelerdir?

Üst Paleolitik Dönem Nedir? Kaba Taş Devri Gelişmeleri Nelerdir?
Avusturya'nın Krems-Wachtberg bölgesinde kazı yapan arkeologlar Üst Paleolitik döneme ait bölgede yapılan çalışmalarda, bilinen en eski tek yumurta ikizlerinin kalıntılarına ulaştı. Peki Paleolitik dönem nedir? İşte detaylar..

Avustralyalı arkeologların Üst Paleolitik döneme ait alanda kazı çalışması yapmasının ardından 'Üst Paleolitik Dönem' nedir? sorusu konuşulmaya başlandı. Peki Üst Paleolitik nedir? İşte detaylar...

ÜST PALEOTİK DÖNEM NEDİR?

Üst Paleolitik, Eski Taş Devri'nin üçüncü ve son alt devridir. Çok geniş anlamda 50.000 ila 10.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bu dönemde mağara ressamlığı ile avcılık için daha iyi aletler gelişmeye başlamıştır. Buzul Çağı bu dönemde yaşanmıştır.

Paleolitik Çağ Nedir?

Yontma Taş Devri, Alt, Orta ve Üst Paleolitik Çağ olmak üzere üç ayrı döneme ayrılır. Her dönemde kullanılan aletler farklı olmuştur. Bu çağa ait kültürel evreler ''oldowan kültürü'' ve ''acheul kültürü'' olarak tanımlanıyor. Oldowan kültüründe yonga, satır ve çekiç kullanılmıştır. Doğu Afrika'daki kazı çalışmalarında bulunan bu aletler, insanlık tarihine ait en eski aletlerdir. Konya ve İstanbul'da da bulunan bu aletlerin birçoğu çakıl ve yongaların işlenmesiyle yapılmıştır. Ağaç ve kemiklerden yapılmış aletler ise Üst Paleolitik Çağ'a aittir.

 

ekran-alintisi-20201111152027.jpg