Utku Çakırözer: “66,7 milyar liralık ihale adrese teslim”

Utku Çakırözer: “66,7 milyar liralık ihale adrese teslim”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçtiğimiz yıl yapılan yaklaşık 212 milyar liralık kamu ihalesinin 77,7 milyar liralık kısmının adrese teslim olduğunu belirterek, 3,7 milyar liralık alım için ihale bile yapılmadığını söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2018 yılında kamunun düzenlediği ihaleleri ayrıntılı rakamlarla değerlendirdi.

Çakırözer, “30 milyar TL’lik ihale yasa kapsamında olsa da açık, şeffaf ve denetlenebilir olmayan usulle yapılmış. 33 milyarlık ihale Kamu İhale Yasası’ndan istisna tutulmuş. 3.7 milyarlık alım için ise ihale bile yapılmamış” dedi.

Birgün gazetesinden Sebahat Karakoyun'un haberine göre Çakırözer, “1 yılda yaklaşık 212 milyar TL’lik kamu alımının 66.7 milyar TL’si ‘adrese teslim’ usulü ile yapılmış. Talebimiz, millet için yapılan harcamaların üzerinde şaibenin oluşmasına izin verilmemesidir” ifadelerini kullandı.

Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanan 2018 Kamu Alımları İzleme Raporu’nu değerlendiren Çakırözer, “Birçok ihale Kamu İhale Yasası kapsamında yapılsa da yasanın düzenleyici hükümlerinden istisna tutuluyor. Yine birçok kamu alımı ise hiçbir ihale yapılmadan doğrudan temin yöntemiyle gerçekleşiyor” dedi.

‘PAZARLIKLA 37 MİLYAR’

Kamu İhale Yasası kapsamında yapılan kamu alımlarının toplam tutarının 175 milyar TL’ye dayandığını belirten Çakırözer, pazarlık usulü yapılan ihalelerin toplamının da 37 milyar TL’yi bulduğunu belirtti.

Kamuoyunda en çok tartışılan alımlar, çılgın projeler, yasanın pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci Maddesinin b bendine dayanılarak yapıldığına dikkati çeken Çakırözer, şunları söyledi:

“Bir ihalenin bu yöntemle yapılması için bazı özel durumların oluşması gerekiyor. Doğal afetler, salgın hastalıklar gibi ani ve beklenmeyen bir olayın yaşanması; yapım tekniği açısından özellik arz etmesi veya can ve mal güvenliği açısından ivedilikle yapılması gerekliliği bu ihale usulünün kullanılması için şart. Ancak son yıllarda duble yollardan, çılgın projelere, hatta Millet Bahçelerine kadar pek çok proje için bu usul işletiliyor. Bu usulle yapılan 30 milyar TL’lik ihale açık ve şeffaf değil, piyasaya duyurulmuyor, yani rekabete açık değil, belli firmaların davet edildiği ihale masalarında,’adresine teslim ediliyor.”

‘20 BİN İHALE MUAF’

Çakırözer, 2018 yılında 20 bin ihalenin, Kamu İhale Yasası’nın düzenleyici hükümlerinden istisna tutulduğunu belirterek, “ 33 milyar TL’lik ihale Kamu İhale Yasası’ndan muaf sayıldı. Bu da kamunun, kendi ihalelerinde kendi yasasına uymaktan ne kadar kaçındığını gösteriyor” dedi.

‘3.7 MİLYARLIK ALIM İHALESİZ’

İhalesiz olarak doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımların toplam tutarının da 3.7 milyar TL’yi aştığını belirten Çakırözer, “Hiçbir ihale düzenlenmeden yapılan 3 milyar 787 milyon 522 bin TL’lik alımın neredeyse tamamı mal ve hizmet alımlarından oluşuyor. Sormak gerekiyor. Bu alımlar için neden ihaleye çıkılmadı da doğrudan temin yöntemi benimsendi” ifadelerini kullandı.