Uzmanlar 'bağırarak' söylüyor. Bunu yapmazsanız hastalanıyorsunuz. Resmen hücreleri yeniliyor

Uzmanlar 'bağırarak' söylüyor. Bunu yapmazsanız hastalanıyorsunuz. Resmen hücreleri yeniliyor
Uzmanlar, bir kişinin günde en az 7 saat uyuması gerektiğini ve 5 saatten az uyuyan kişilerin zatürreye yakalanma oranlarının yüzde 70 daha fazla olduğunu açıkladı. Doktorlar, uyku sırasında vücuttaki hücrelerin yenilendiğini kaydetti.

Korona virüs salgını nedeniyle tüm dünyada büyük bir stres yaşanıyor. Hastalığa yakalanan vatandaşlar, tecrit koşullarının zorluğundan şikâyet ederken, hastalığı henüz geçirmeyen vatandaşlar ise hastalığa yakalanma korkusu yaşıyor.

Ne yazık ki kış aylarına girişte, insan sağlığını etkileyen tek hastalık korona virüs değil. Grip ve zatürre de insan sağlığından büyük sorunlara yol açıyor.

BBC’de yer alan habere göre California Üniversitesi İnsan Uyku Bilimi Merkezi'nin başkanı olan Prof. Matthew Walker, CNN Televizyonu'nda Christiane Amanpour'un sorularını yanıtladı. "İyi uyku hijyeninin" neden önemli olduğunu anlattı.

“KORONADA DA KRİTİK BİR BİLEŞEN”

Prof. Walker programda 2002'de Journal of the American Medical Association ve 2020'de International Journal of Behavioral Medicine dergilerinde yayımlanan araştırmalara gönderme yaparak üç noktaya dikkat çekti:

Uyku sağlığıyla bağışıklık sistemi sağlığı arasında çok yakın bir ilişki var. Günde yedi saatten az uyuyan kişilerin gribe yakalanma olasılığı üç kat daha fazla.

Günde beş saat ve daha az uyuyanların zatürreye yakalanma olasılıkları yüzde 70 daha fazla. Bu, Covid denkleminde de kritik bir bileşen.

Grip aşısını yaptırmadan bir hafta önce yeterince uyumamışsanız, vücudunuz yüzde 50 ya da daha az antikor tepkisi oluşturuyor. Bu da grip aşısının ciddi oranda daha az etkili olması demek.

SAĞLIK SİGORTASI GİBİ ÇALIŞIYOR

Prof. Walker daha sonra şunları söyledi:

"Yani, uyku bağışıklık cephanenizdeki silahları yeniden yerine koyar. Uyku bunu bağışıklık faktörlerini uyararak yapıyor. Aynı zamanda vücudunuzu bağışıklık tepkilerine duyarlı hale getiriyor. Böylece ertesi sabah uyandığınızda bağışıklık sistemi güçlü bir insan oluyorsunuz. Bu anlamda uykuyu en iyi sağlık sigortası olarak görebilirsiniz."

Walker, Amanpour'un bu ilişkinin Covid-19 aşısı için geçerli olup olmayacağı sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Belki yazda ya da daha sonra, ama gelecekte bir veya birkaç Covid aşısı olacak. Bu aşamada bilim insanları şu sorunun yanıtını arayacak. Uykuyla başarılı bir Covid-19 aşısı arasında da böyle bir ilişki olacak mı? Çünkü eğer varsa bu oyunun kurallarını değiştirebilecek önemli bir faktör olabilir.

"İnsanların uykularını izleyebilir miyiz, tahmin edebilir miyiz? Bu durumda aşı yaptıracak kişilere 'Evet bu hafta aşı yaptıracaksınız ama uykunuz yeterli değil. İsterseniz gidip bu hafta uykunuzu düzene sokun" diyebiliriz. Bu yolla hem aşının boşa gitmemesini sağlayabiliriz hem de insanların Covid-19 karşısında daha sağlıklı olmaları olasılığını artırabiliriz."

UYKU, VÜCUTTAKİ HÜCRELERİ YENİLİYOR

Yaşa bağlı olarak insanların günde 7-10 saat arasında uyumaları gerekiyor. Ruh hali değişimleri, paranoya ve depresyondan, yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kilo alma ve libido düşmesine kadar birçok sorun yetersiz uykuyla ilişkilendiriliyor.

Uykusuzluğun ayrıca belli kanser türleri, demans, diyabet, inme ve kalp-damar hastalıkları riskini de artırdığı belirtiliyor. İngiltere'de 10 bin 308 kamu çalışanını kapsayan bir araştırma, uykusuzluğun erken ölüm riskini iki katına çıkarabileceğini gösteriyor. Bu araştırmaya göre uykusunu yedi saatten beş saate ya da altına düşüren kişilerin herhangi bir sebepten ama özellikle de damar hastalıklarından ölme olasılıkları iki kat daha fazla.

Kaynak: BBC Türkçe