Uzmanlar bu diyeti mutlaka öneriyor. Yağları takır takır yakıyor

Uzmanlar bu diyeti mutlaka öneriyor. Yağları takır takır yakıyor
Dünya üzerinde en çok tercih edilen diyet türlerinden biri olan Akdeniz diyeti, Amerika’da üst üste dördüncü kez en iyi diyet seçildi. Altın madalya, Akdeniz diyetine gitti. Peki Akdeniz diyeti nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Beslenme ve Diyet Uzmanları’nın en çok önerdiği diyetler arasında yer alan Akdeniz diyeti, Amerika’da bir kez daha en iyi diyet seçildi. Buna göre 2021 yılı için yapılan derecelendirmede, Akdeniz diyeti altın madalya ile taçlandırıldı. Gümüş madalya ise, hipertansiyonu durdurmak için diyet yaklaşımları anlamına gelen DASH diyeti ve çoğu zaman vejeteryan olmayı teşvik eden ancak ara sıra bir hamburgere izin verecek kadar esnek olan Flexitarian diyetiydi.

akdeniz-diyeti-3.jpg

TÜM DİYETLERİN ORTAK NOKTASI NEDİR? 

İşlenmiş gıdaları azaltmayı veya ortadan kaldırmayı vurgular ve meyve, sebze, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlarla dolu öğünler önerir. Minimum karbonhidrat içeren yüksek proteinli veya yüksek yağlı yiyecekleri yemeyi vurgulayan Dukin ve Keto diyetleri, diyet sıralamasında sonuncu oldu. Bu diyetler tipik olarak uzmanlar tarafından zayıf bir şekilde derecelendirildi. Çünkü son derece kısıtlayıcıdır, takip etmesi zor ve diyet yönergeleri tarafından tavsiye edilmeyen tüm gıda gruplarını ortadan kaldırıyor.

Diyetleri değerlendirmek için, kalp hastalığı ve diyabet, beslenme, diyet, gıda psikolojisi ve obezite alanlarındaki bir uzman paneli, tıp dergilerinden, hükümet raporlarından ve diğer kaynaklardan diyetler hakkındaki araştırmaları gözden geçirdi.

AKDENİZ DİYETİ NEDİR?

Akdeniz diyeti, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin günlük olarak tükettiği yiyecekler baz alınarak oluşan bir diyet çeşididir. Akdeniz diyeti diğer birçok diyet planı gibi sıkı kurallar barındırmamaktadır. Kişilerin beslenme saatlerine, öğün çeşitliliğine ve sayısına karışmamaktadır. Sadece yenilecek ürünleri dikkatle seçmektedir. Buna rağmen Akdeniz diyeti yiyecekler açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Sebze ve deniz ürünlerinin ön plana çıktığı Akdeniz diyetinde kırmızı et, kümes ürünleri, süt ürünleri, kırmızı şarap, tahıllar, yemişler ve işlenmemiş ancak lezzetli olan her üründen bulunmaktadır.

akdeniz-diyeti-1.jpg

Akdeniz diyetini uygulamanın tek bir yolu yoktur. Sadece yiyeceklere dikkat edildiği sürece Akdeniz diyeti, uygulaması oldukça kolay olan bir diyet şeklidir. Ek olarak Akdeniz diyeti kişilerin aktif bir hayat sürmelerini ve günlük egzersiz yapmalarını istemektedir.

AKDENİZ DİYETİ NASIL YAPILIR?

Akdeniz diyeti uygularken temelde dikkat etmeniz gereken yegâne nokta yiyeceklerdir. Aşağıda Akdeniz diyeti uygularken güvenle yenilebilecek yiyecekleri sıralıyoruz:

Yemeniz Gerekenler: Sebzeler, meyveler, yemişler, bakliyatlar, patates, tam tahıllar, ekmekler, balık ve deniz ürünleri, zeytin yağı, baharatlar ve otlar.

Kontrollü Bir Şekilde Yemeniz Gerekenler: Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt.

Zaman Zaman Yiyebilecekleriniz: Kırmızı et.

Yememeniz Gerekenler: Tatlandırıcılı içecekler, şekerli içecekler, işlenmiş et ürünleri, rafine tahıllar, rafine yağlar ve diğer işlenmiş yiyecekler.

 

İlgili Haberler